Chocolade

Dieet

Het is nu drie weken geleden dat ze zich heeft laten gaan. Ze stalde het eten voor zich uit op de houten tafel.

Niets zat meer in zijn oorspronkelijke verpakking, de suikerwafels had ze op een groot gebloemd bord gelegd, de pindarotsjes lagen in een roze schaaltje. Verder waren er de pannenkoeken van de dag daarvoor, kort warm gemaakt in de magnetron. Ze had met zichzelf een volgorde afgesproken: beginnen met een pannenkoek, dan een wafel en altijd eindigen met chocola. Ze wist hoeveel dorst ze kreeg van suiker, dus had ze een pot thee gezet. Winterthee, ze hield van de geur van kaneel. Dit was de laatste keer, hield Marijke zichzelf voor. En van die laatste keer zou ze genieten.
In haar mandje zitten twee tandenborstels, wattenstaafjes en een bus deodorant. Het is rustig in de drogist, het is bijna sluitingstijd. Een jong meisje stoot tegen haar aan als ze bukt om zakdoeken te pakken. Marijke kan zich nog net vastgrijpen aan de plastic stellage, een prijskaartje valt op de grond. Met moeite raapt ze het op en hangt het terug. Om niet op te vallen stopt ze ook een pak zakdoeken in haar mandje.
Als ze naar de kassa loopt, ziet ze de aanbieding. Een zak M&M’s met pinda’s voor één euro. Thuis, in de koelkast, heeft ze wortels liggen. Wortels, een komkommer en snacktomaatjes. Ze sluit achteraan in de rij, voor haar staat het meisje dat haar omver liep en een man met een nors gezicht. De caissière werkt langzaam, haar werkshirt zit om haar grote borsten gespannen en haar knot laat plukken los.
‘Was dat het?’ De oude handen van de vrouw achter de kassa tikken het bedrag in.
‘Eén moment. Sorry,’ zegt Marijke. Snel loopt ze terug naar de volle bak met zakken M&M’s en haalt er twee uit. ‘Deze ook nog.’
‘Deze ook nog, natuurlijk.’
Met een plastic tasje in haar linkerhand loopt ze de winkel uit. Als ze de hoek om is, opent ze de zak met chocoladepinda’s. Ze stopt er vijf tegelijkertijd in haar mond en zuigt erop. Eerst het gekleurde suikerlaagje, dan de chocola en als laatst bijt ze de pinda’s kapot. Als ze haar straat inloopt, is de eerste zak leeg

Door: Roos Vlogman

Standaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *