Zwarte Piet

Gelukkige dagen

Maarten nam een slok bier, keek de cirkel even rond of iedereen bij de les was en zei toen: “Kijk, dat hele kerstverhaal heeft geen Zwarte Piet. Nooit gehad ook. Volgens mij beseffen we niet hoeveel gezeik dat op jaarbasis scheelt.”

Middels een kort knikje gaf ik de baas gelijk. Zo deed ik het al jaren omdat je dronken mensen op een kerstborrel zo weinig mogelijk moet tegenspreken. Dat brengt volgens de Chinezen ongeluk voor het komende jaar.

Lamzaam liep ik weg van de zuiplap en zocht mijn eigen bureaustoel op, een van de weinige objecten die de meisjes van de afdeling ook dit jaar niet hadden durven versieren. Ik plofte neer en nam nog eens een slok wijn. Mijn god, was het al weer Kerst?

Met mijn poten op het bureau keek ik naar het kluitje collega’s dat lallend en lachend bij de kopieermachine het jaar aan het afsluiten waren. Niet geholpen door de wijn, had ik moeite met al hun namen te herinneren. Tuurlijk, dat waren Frank en Henny van de boekhouding, die rooie deed iets met inkoop en daarnaast, met die rare pet, stond Berry en die was wat mij betreft niks anders dan een tovenaar met computers. Maar de rest? Stagiaires? Geen idee. Of mocht aanhang ook komen?

Marianne was nu al elf jaar weg en wennen deed het nooit. Bijzonder hoe één persoon je hele leven kleur kan geven. Een keer had ik verteld hoe ik haar miste, aan Eefje, die een paar maanden de afdeling op uitzendbasis had versterkt. Slimme meid, die gelukkig mijn advies had opgevolgd en de lat wel hoger had gelegd. Na haar laatste werkdag vond ik een briefje in mijn la: “Niets staat geluk meer in de weg dan de herinnering aan geluk.”

“Fritsema!” bulderde de baas bij mijn bureau. “Wat kijk je ongelukkig, man. Het is verdorie Kerst! The season to be jolly! Ho ho ho, hahaha!”
Ik perste er een lachje uit en keek naar Maarten, de oudste zoon van de man die jaren geleden iets in mij zag. Met die rendieroren was het nog moeilijker het ventje serieus te nemen.
“Jij ook gelukkige dagen,” zei ik tenslotte en stond op. Het was mooi geweest.

Standaard