Scrabble

Help!

Van de zielig losliggende T maakte ik een nieuw woord: TENT. Evelien lachte, ze was natuurlijk weer eens aan de winnende hand en omdat ik met deze vier letters geen enkel speciaal vlakje wist te bedekken, kwam ik niet veel dichterbij. Na het noteren van mijn schamele punten zei ze op dat typische toontje van haar: ‘Och jongen toch. Heb je misschien hulp nodig? Het gaat niet zo goed, hè?’

Inderdaad, dacht ik, het gaat helemaal niet goed. Wij spelen nu een stom spelletje terwijl de hele wereld in brand staat. Een wereld waarin de onbegrijpelijke haat jegens hulpzoekende medemensen niet alleen een podium krijgt, maar ook steeds meer medestanders. Een wereld waarvan ik dacht ik dat die alleen nog maar in mijn geschiedenisboek bestond, omschreven met zinnen in de verleden tijd. Die wereld is nu steeds vaker het achtuurjournaal en het maakt me best angstig, lieve Evelien. Ik kan er wakker van liggen en misschien moet je dat weten.

Maar ik zei hardop: ‘Altijd alles willen winnen is voor losers.’
Evelien lachte en legde FIETS aan. ‘Dat zeggen alle losers.’
‘Klopt,’ antwoordde ik, ‘geluk zoeken wij in heel andere dingen.’
‘Zoals?’
‘De liefde. Een eigen huis. Op vakantie gaan. Terugkomen van vakantie. De geur van een net gemaaid grasveld. Stomme spelletjes spelen aan de eettafel met iemand waar je van houdt, zelfs als ze onuitstaanbaar wordt omdat ze weer eens aan de winnende hand is. Perenijsjes.’
‘Dat klinkt wel heel simpel en zweverig,’ zei Evelien. ‘Waren we maar zo snel tevreden. Het is veel moeilijker dan dat.’
‘Het is als een Beatles-liedje,’ antwoordde ik, wetende dat ze nu iets dacht in de trant van “vlucht-ie weer in z’n muziek”.
Toch ging ik verder.
‘De beste en meest geliefde liedjes van The Beatles klinken heel simpel. Maar, en dat zal iedere muzikant je vertellen, het schrijven van dat soort simpel klinkende liedjes is juist vaak het aller moeilijkste dat er is.’
‘Hm,’ zei Evelien en met de letters E en N maakte ik van mijn TENT het meervoud en scoorde ik dubbele punten.
Ze noteerde de nieuwe stand en mompelde: ‘Ik háát The Beatles.’
Ik pakte twee nieuwe letters en keek naar rechts om even weer bevestigd te krijgen dat al hun platen desondanks wel op een mooi plekje in ons fijne huis mochten staan.

Standaard