Scrabble

Scrabble zonder Koosje

Koosje had hem verlaten. En de fiets van Evert was vorige week ook nog gestolen, dus nu moest hij lopend naar de supermarkt om boodschappen te doen. Vanavond kwamen zijn drie beste vrienden eten en spelletjes spelen om hem wat op te beuren. Ze zouden er voor hem zijn, nu het even niet zo goed ging.

Het gebeurde terwijl hij in bed lag te slapen. Het kwam heel onverwachts, niks wees erop dat zijn fiets die nacht meegenomen zou worden. Het lag ook niet aan Evert. Hij had de fiets immers goed op slot gezet, zoals hij dat altijd deed. Hij had zelf de band geplakt en de ketting gesmeerd als hij dat nodig achtte. Ook in het verkeer ging hij er goed mee om. Hij ging nooit keihard de stoep op of af, remde nooit overdreven hard en reed principieel niet door rood. Hij wachtte zelfs voor ieder zebrapad. Vind maar eens jongen die dat doet, dacht hij.

Onderweg naar de supermarkt zag Evert zijn voormalig fiets ineens overal. Hij meende hem te herkennen onder andere mannen die voorbijkwamen. Hij zag hem geparkeerd staan in het fietsenrek, maar toen hij erheen liep, was het hem niet.
In de winkel kocht hij speciaalbier, borrelnootjes en een doosje bittergarnituur van 36 stuks. Toen hij buiten kwam, stonden drie jongens tegen geparkeerde fietsen aan die waarschijnlijk niet van hen waren. Ze discussieerden hevig wie welke naar buiten komende vrouw mocht neuken, waarna twee van hen lummelden met de pet van de derde.
‘Respectloos,’ dacht Evert, ‘Die fietsen zijn gewoon van eerlijke mensen.’
Hij ging maar eens op huis aan, de jongens wachtten.

Tijdens de wandeling naar huis dacht hij aan de komende avond. Hoe die zou verlopen. Hij vroeg zich af of er iemand zou afzeggen op het laatste moment, wie er flink te laat ging komen en dacht dat hij waarschijnlijk lange tijd alleen met Akash zou zijn, die hij het minst goed kende en die al een stuk verder in het leven was. Had hij weer.

Toen dacht hij aan Koosje. Als Evert haar voorstelde om een potje Scrabble te spelen, wist zij meteen hoe laat het was. Het viel in dezelfde categorie als het aanbod om haar rug te masseren.
Ze hadden hun eigen regels: je mocht alleen werkwoorden leggen die je bij de ander kon uitvoeren en alleen zelfstandige woorden die je bij de ander kon in- of aanbrengen. Voorzetsels duidden bepaalde posities aan. Alles had een zekere lading. De laatste maanden van hun relatie had zij echter weinig zin in potjes Scrabble gehad.

Evert keek op zijn telefoon: hij had nog twee uur. Ook opende hij een bericht van Akash. Hij was niet in staat te komen. Zijn scooter was vandaag kapot gegaan. Evert begreep: het kan altijd erger.

Standaard