Slechte mensen

Geen zuivere koffie

Sjonge jonge jonge, het duurt hier wel lang, zeg. Hoe moeilijk kan het zijn, twee kopjes koffie maken en dan naar ons toe brengen? Je zou zeggen dat ze er wel ervaring mee zouden hebben in een café.’

‘Alsjeblieft Tony, praat niet zo hard. Je trekt al zo veel aandacht.’

‘Ik heb gewoon zin in koffie, man. Loop de hele dag al van hot naar her. Het zijn drukke tijden, weet je. Heb eigenlijk ook geen tijd voor familiegezeik.’

‘Laten we gewoon ter zake komen, die koffie komt heus nog wel.’

‘Dat mag ik hopen, ja.’

‘Ik heb hier met je afgesproken omdat ik iets met je wil bespreken. Iets belangrijks.’

‘Zo’n idee had ik al. Ik zeg je nu meteen dat ik niet zoveel tijd voor je heb. Over een klein half uurtje word ik al weer opgepikt door de wagen.’

‘Snap ik, je tijd is kostbaar.’

‘Bin-go. Je bent misschien toch slimmer dan je eruit ziet. Nou, schiet op, wat is er zo belangrijk?’

‘Oké, luister. Je weet dat er vorige week een nieuwe juwelierszaak is geopend, hier om de hoek?’

‘Praat eens wat harder, man. Van dat gefluister word ik helemaal krankjorum.’

‘Ik zei: Je weet dat er vorige week een nieuwe juwelierszaak is geopend?’

‘Die hier om de hoek.’

‘Ja, die hier om de hoek.’

‘Dat wist ik al, ja. Kijk eens aan, de koffie. Ik begon al bijna het idee te krijgen dat de bonen nog gemalen moesten worden. In Brazilië. Maar goed, dank je wel, schoonheid. Kom je er bij zitten? Ik heb graag wat zoets bij de koffie, als je begrijpt wat ik bedoel. Hé, loop nou niet weg!’

‘Kom op Tony, focus even. Ik heb een geniaal plan, al zeg ik het zelf.’

‘En dat doe je. Tot zover vind ik het nog verre van geniaal. Gad-ver-dam-me. Eerst moet je tachtig uur wachten op je koffie en dan smaakt-ie ook nog eens naar het goorste slootwater dat je je kan voorstellen. Niet te filmen, zeg. Wat is dit voor ballentent?’

‘Vergeet die klotekoffie, Tony!’

‘Jij hebt makkelijk praten, je hebt nog geen slok van de jouwe genomen. Ik heb veel koffie gedronken in mijn leven, maar zo belabberd als hier heb ik het nog nooit geproefd. Dit is geen koffie verkeerd, dit is koffie gi-gan-tisch verkeerd. Deze bak is z’n aanslag op de gezondheid dat eigenlijk alle koffiezetapparaten in een straal van tien kilometer preventief geruimd zouden moeten worden. Dit is niet te hachelen, man.’

‘Kap nou even met die ongein. Tony, alsjeblieft, luister. Die juwelierszaak, dat is een gouden handeltje.’

‘Joh. Zilver doen ze ook, heb ik gehoord. Maar dat heb je niet van mij.’

‘Nee, serieus. Die kerel zit er nog maar een weekje en heeft vanwege alle aanloop al twee vacatures geplaatst in het Noordhollands Dagblad.’

‘En dit vertel je me omdat…’

‘Nou, ik dacht dat jij als lokale politicus en lieve broer misschien wel een goed woordje voor mij bij hem kan doen? Ik ben nu al zo lang werkloos…’

Standaard