Tampons

Geen gekke dingen

De geur drong direct tot in Geerts poriën door toen hij de Etos binnenstapte. Het zoetkruidige aroma van snoep, parfums en schoonheidsmiddelen prikkelde zijn neus. Hij stopte, snoof en dwong z’n hersens dat gevoel uit alle macht vast te houden.

De caissière keek even op, zag de vette, dunne haren op het kalende hoofd en dook gauw weer in het foldertje dat voor haar lag. Geert dwong zijn voeten verder. Eerst liep hij naar de deodorant, waar hij verwachtte dat de meeste mannen heen gingen. Hij was zich pijnlijk bewust van zijn mannelijke, onverzorgde voorkomen in deze drogisterij. Hij keek wat rond tussen de verschillende bussen. Allemaal probeerden ze hun fallische vorm te ondersteunen met boodschappen van doortastende mannelijkheid. Hij pakte eentje van Axe, twijfelde even, zette hem weer terug, greep vervolgens eentje van Fa, bedacht zich dat hij geen mandje had, zette de Fa weer terug maar raakte daarbij de andere Fa’s, die omvielen. Ze stuiterden tegen en over elkaar met het geluid van acht klokkenluidende Domtorens. Geert schopte ze bij elkaar onder de priemende ogen van de caissière en zette ze weer terug. Gauw liep hij weg, maar bedacht dat het nu wel heel raar zou zijn als hij geen deodorant zou kopen, dus pakte hij een mandje en legde er, heel voorzichtig, een bus Fa in.
Er kwam nog een klant binnen. Een Turkse vrouw met een hoofddoek en een klein jongetje in een kinderwagen liep naar de shampoos. Typisch, dacht Geert, want met zo’n hoofddoek op je kop zullen je haren er niet al te lekker bij hangen, maar direct daarna schaamde Geert zich dat hij dat had gedacht, omdat het racistisch was en omdat hij zelf ook geen al te mooie haren had.
Voorzichtig schuifelde Geert naar het schepsnoep. Hij maakte een fijne combinatie van zoute drop en Engelse drop voor zichzelf, met wat pepermuntballen als vulling. Geert liet zijn zak sluiten met een machine en keek naar het pad waar hij naar op weg was. De Turkse stond er. Geert vervloekte haar in stilte. Ze heeft al een kind, waarom moet ze dan wéér ongesteld worden? Kon het haar dan niks schelen wat de mensen om haar heen nodig hadden? Geert liep naar de parfums en spoot wat hippe geuren op een plukje proefstrookjes.

‘Kan ik u misschien helpen?’
Geert schrok op. De caissière had besloten wat activiteit te tonen.
‘Nee hoor, dank u. Ik kijk gewoon even. Verder geen gekke dingen.’
‘Geen probleem. Laat maar weten als u me nodig hebt.’
Ze had hem door, voelde Geert. Rustig blijven, geen gekke dingen doen.
‘Ik ben gewoon aan het kijken, geen gekke dingen.’
Ze keek hem peilend aan.
‘Geen probleem’ zei ze nog eens en Geert voelde het bloed naar z’n wangen stromen.
De Turkse vrouw stond bij de kassa en wilde geholpen worden. De caissière kende haar taak en draaide zich om. Vlug liep Geert naar de afdeling intieme verzorging. Hij keek naar lange rijen maandverband, inlegkruisjes, tampons, crèmes, toiletdoekjes, wegwerpzakjes en intiemzepen. Maar vooral tampons. Tampons met inbrenghuls. Mini-, medi- en maxitampons voor lichte, gewone en zware dagen. Beginnertampons, wat dat ook moge betekenen. Tampons met groef, tampons met geur en tampons met geleidegootjes. Tampons van Kotex, O.B. en Etos. Geert snoof zachtjes, maar hij schrok er zelf van. Hij keek op, maar zag de twee vrouwen rustig met elkaar keuvelen. Geert wist dat het schijn was, dat de caissière direct zou kijken als hij wegkeek. Waarschijnlijk was de Turkse ook een werknemer van Etos, ingehuurd om hem in de gaten te houden. Niet dat Geert nu nog terug kon. Anders stond hij als man voor niks in het tamponpad, en dat zou helemaal gek lijken, terwijl hij net had uitgelegd dat hij geen gekke dingen van plan was.

Zachtjes draaide Geert z’n ogen weer naar de vrouwenproducten voor hem. Voorzichtig greep hij een pakje O.B. Original en bestudeerde het aandachtig. Er stond op dat het voor alle dagen was en dat de groeven het vocht naar de kern van het tampon leidde. Geert gluurde over het pakje heen en zag de Turkse vertrekken. Geerts adem maakte het plastic vochtig. Hij zette het pakje terug en pakte een O.B. Flexia, dat hij direct in z’n mandje legde. Direct stapte Geert richting de kassa. Nu de keuzestress was verdwenen zat er een lichte vering in z’n tred.
‘Goedemiddag’, plaatste hij joviaal zijn mandje op de toonbank.
‘Alles kunnen vinden?’ sloeg ze terug.
‘Het is gelukt’, dwong hij haar zich met haar eigen zaken te bemoeien.
Ze scande de tampons als eerste.
‘Is uw vrouw ziek?’ gooide ze de knuppel in het hoenderhok.
‘Ik was toch in de buurt, geen gekke dingen.’

Geert rekende contant af met een tientje. In een zakje kreeg Geert de producten in z’n hand gedrukt en de overgebleven 1 euro vijfendertig los in de andere. Ze groetten elkaar. Hij liep weg en zij keek hem na. Buiten keek hij omhoog, naar een half bewolkte lucht. Hij glimlachte. Hij was haar te slim afgeweest. Ze had niet doorgevraagd, gelukkig.

Ze zou niet begrepen hebben dat realdolls óók echte vrouwen zijn.

Standaard