Top 2000

Klavertje vier

Ooit vond ik een klavertje vier dat al was vertrapt en aan zijn verwondingen was overleden. Destijds heb ik lang getwijfeld of dit klavertje vier mij geluk kon brengen en of ik het wel mee naar huis moest nemen. Uiteindelijk heb ik hem voorzichtig in mijn agenda gestopt, mee naar huis genomen en daar in mijn lievelingsboek gedaan en in de kast gezet.

Nu werk ik bij de gemeente vier dagen in de week en heb ik de verantwoordelijkheid over de aanleg van maar liefst drie nieuwe rotondes in nieuw te bouwen wijken. Twee keer in de week ga ik naar de afhaal Chinees op de hoek en kijk ik naar Engelse komedies thuis op de bank voor de televisie. Ook heb ik een dochter van zes die ik ieder oneven weekend van de maand bij mij heb. Helaas begin ik een beetje kaal te worden, maar voor de rest werkt het klavertje vier volgens mij prima.

Het klavertje vier zit niet meer in mijn lievelingsboek, het hangt tegenwoordig in een lijstje boven mijn computer. Soms trek ik mij af op porno en krijgt het klavertje vier een cynische betekenis. Andere keren win ik met poker op internet en kijk ik er bevestigend naar.

Eerlijk gezegd kijk ik er niet meer zo vaak naar. Het doet me denken aan haar. Niet lang na de vondst van het klavertje vier ontmoette ik mijn toekomstige ex. Ik haalde na de vierde date uit het boek het klavertje vier tevoorschijn en vertelde haar dat dit geen toeval kon zijn. Eerst vond ik een klavertje vier en niet veel later leerde ik haar kennen. Ze had verliefd naar mij gekeken, een plaat van Lou Donaldson opgezet en mij vervolgens naar haar slaapkamer geleid om daar voor het eerst seks te hebben.
Nu denk ik dat het toch toeval was.

Achter mijn computer vul ik mijn favoriete nummers in voor de Top 2000, een radioprogramma dat samengesteld is door luisteraars. Het nummer dat ik graag op 1 zie staan, zie ik liever niet op 1 staan. Het doet me teveel pijn. Toch vul ik het in. Tegen beter weten in. Ik merk zelfs dat ik hoopvol inadem. Voor wat? Waarschijnlijk vult zij hetzelfde nummer in, maar wat dan nog? Waar heb ik nog hoop op? Het heeft nog nooit in de top 2000 gestaan, de kans is groot dat er maar twee mensen dit nummer ieder jaar inzenden. Het maakt geen schijn van kans. En toch doe ik het. Weer.
Ik zet mijn computer uit en kijk even naar mijn klavertje vier. Misschien helpt hij het toeval nog een keertje.
Ik verwarm wat afhaal Chinees in de magnetron.

Door: Stefan Pop

Standaard