WK voetbal

Tegen alle verwachtingen in

De interland is pas een half uur onderweg en hij heeft al vier keer gedacht haar te zien zitten op de tribune in een prima passend oranje shirt.

Zijn dochter Fleur was zijn alles. Na het onverwachts overlijden van zijn lieve vrouw, haar moeder, was die band alleen maar sterker geworden. Ze moesten het voortaan samen rooien in het leven en dat probeerden ze zo goed als zo kwaad.

Toch was Fleur in de winter van 2013 alleen naar Brazilië vertrokken. Zonder hem, zonder haar vriendinnen. “Pap, ik moet dit doen,” had ze gezegd. “Voor mijzelf.”
Elke avond had Fleur haar vader wat gestuurd. Een sms’je, een e-mail of een WhatsApp’je. Ik mis je, maar het gaat goed. Morgen ga ik het binnenland in. Mama kijkt over mijn schouder mee, ik voel het. Ik ben gelukkig.
Na dertien dagen stokte het dagelijkse contact. De volgende avond sloeg hij alarm. De lokale autoriteiten op zoek. Julio, de vriendelijke eigenaar van een goedkope Bed & Breakfast aan de rand van Sao Paulo, had haar voor het laatst gezien.
Na vier dagen werd de zoektocht gestaakt.

Tegen alle verwachtingen in laat het Nederlands elftal de Spanjaarden alle hoeken van het veld in Salvador zien. Hij ziet het, maar denkt aan Fleur. Zijn Fleurtje, rennend door de achtertuin in haar te grote oranje shirt. De bal via binnenkant plantenbak in de goal. De heg een volle tribune. Juichend langs de waslijn. Fleur, de eerste vrouwelijke speler die Nederland wereldkampioen had gemaakt.

Alle dromen smaken deze dagen extra bitter.

“Mooi hoor, dit overwicht, maar ondertussen staat het nog wel steeds 0-0,” zou ze gezegd hebben. En hij zou z’n enig kind gelijk hebben gegeven. Ze had kijk op het spelletje. Dat had hij toch maar even mooi doorgegeven.

Hij was zelf ook naar Brazilië gevlogen. Natuurlijk had hij dat gedaan. Hij had Julio gesproken. Ondervraagd. Gesmeekt om alsjeblieft dieper in z’n geheugen te graven. Wat had ze aan op die dag, Julio? Hoe zat haar haar? In een staart? Opgestoken? Of was ze nog gauw even naar de kapper geweest om het kort te knippen zodat ze er minder last van zou hebben tijdens het reizen zoals ze ook deed als ze met haar elftal een zware trainingsweek inging aan het begin van een nieuw seizoen? Alsjeblief Julio, denk na. Graaf in je geheugen. Help me dan toch.

En dan valt hij.
Aan de andere kant.
Zul je altijd zien.
1-0. Natuurlijk Iniesta. Binnenkant paal.
Maar het kan nog. Er is nog tijd.

Standaard