Zonnepanelen

Zonnepanelen

Schat?’
‘Ja?’
‘Schat, ik heb een verrassing voor je…’
‘Een verrassing? Huh? Wat dan?’
‘Nou, weet je. Dat huishoudgeld, hè? Daa….’
‘Ja, wat is er met dat huishoudgeld? Zeker weer niet genoeg? Tjesus, wat doe je met dat geld? Ik snap niet waar het aan op gaat. Niet aan wat je mij ’s avonds voorschotelt , in ieder geval. En als je er nu nog sexy kleding voor kocht, maar nee hoor. Grijzemuizenoutfits alom.’
‘Nou, maa…’
‘Kijk nu zelf eens hoe je er uitziet. Een jurk waar je oma zich nog te jong voor zou voelen. Nee, dan zou je mijn vrouwelijke collega’s eens moeten zien. Lekkere kontjes in strakke broeken, kokerrokken, hoge hakken. Ik zou bijna alleen voor m’n plezier gaan werken. Gelukkig verdien ik er ook een aardige stuiver mee, want jij kost alleen maar geld’.
‘Maar ik moest toch thuisblijven, bij de kinderen? Dat wilde jij toch?’
‘Ja, tuurlijk. Ik verdien hier de kost en jij zorgt dat het hier thuis allemaal reilt en zeilt. Je denkt toch niet dat ik na een dag hard werken ook nog eens thuis ga lopen poetsen, of wel? Moet niet gekker worden. Kom je thuis, staat zo’n afgepeigerde sloof je op te wachten met een maaltijd waar je echt niet vrolijk van wordt , zou je ook nog moeten gaan stofzuigeren of swifferen of hoe heet dat allemaal. En het kan anders, hè, het kan echt anders. Van mijn collega’s hoor ik verhalen, nou. Die worden opgewacht door vrouwen in spannende outfitjes en daaronder zijn ze poedelnaakt. Kijk, dan wordt dat eten ineens een stuk minder belangrijk’.
‘Maar, de kinderen…’
‘Ja, ja, verschuil je maar weer achter de kinderen. Slap excuus, hoor. Waar een wil is, is een weg, zeg ik altijd maar. Maar, vertel, wat is de verrassing?’
‘Nee, laat maar…
‘Hee? Wat is dat nou? Kom op, je weet toch hoe ik ben, ik flap er wel eens wat uit. Dat moet je niet zo serieus nemen. Komt ook gewoon omdat jij me wijn hebt gegeven. Daar kan ik niet tegen, dat weet je toch? Kom, geef me een kus. Nou, is ’t nu weer goed? En vertel me nu maar over de verrassing…’
‘Nou, dat huishoud geld, hè? Omdat we al jaren niet meer op vakantie zijn geweest, dacht ik, weet je wat, ik probeer een beetje te sparen. Ik ben maandenlang alle aanbiedingen afgefietst en zo hield ik dus best wel wat over. Nu heb ik genoeg gespaard voor een vakantie naar de Malediven. Daar wilde je toch altijd graag een keer naar toe? All inclusive, met de kinderen’.
‘Hè? Van het huishoudgeld gespaard? Dus je hebt gewoon stiekem geld achtergehouden? Zonder dat ik daarvan wist? Voor een vakantie? Dat gaan we dus niet doen, dus. Vakantie. Denk je nu echt dat ik me in het zweet werk voor dat soort ongein? Ik heb een beter idee. We laten er zonnepanelen van installeren. Dat is pas een investering die z’n geld opbrengt. En die vakantie? Die komt later misschien wel een keer. We weten nu allebei dat je met minder huishoudgeld toe kunt, dus…’

Door Helen Jager

Standaard