Te land, ter zee en in de lucht

Bellen voor liefde

De eerste keer dat Harry meedeed was bij Fiets ‘m ’r In. Het was druk op de kade van de haven in Harlingen en Marietje was er ook.

Ze zat met haar vriendinnen op de wal, met hun voeten bungelend naar beneden. Terwijl hij werd geïnterviewd over zijn voertuig, een fiets waar verschillende frituurpannen op gemonteerd waren, en zijn slogan, ik ga vet hard, keek Harry schalks naar de kade en hij zag Marietje terugkijken. Hij hoorde zichzelf tegen de camera van de grootste familie van Nederland zeggen dat hij ‘dik de snelste tijd ging neerzetten’ en dat ‘dit voor een meisje’ was.

Tien seconden later kwam Harry naar adem happend boven. Hij zocht naar Marietje maar vond het hoofd van de duiker die hem vastpakte en naar een boot hielp. Pas op de kade zag hij haar. Ze lachte om een grapje van een vriendin en zag hem niet. Weer tien seconden later klonk de bel. Onder de bel stond Thomas triomfantelijk met z’n armen in de lucht en hij blies een kusje naar Marietje. Ze ving ‘m en giechelde.

Het jaar daarop stond Snel Naar De Bel op het programma in Leeuwarden. Marietje had inmiddels verkering met Thomas, waarop Harry concludeerde dat hij haar met een topprestatie moest overtuigen van zijn kunnen. En dan kwam Snel Naar De Bel goed uit, want daar ging je hoe dan ook het water in. Falen was onmogelijk. En dat deed Harry ook niet. In recordtijd vloog hij naar beneden en ramde het touw zo hard tegen de bel aan dat hij barstte. In de namiddag werd hij tot kampioen gekroond. Juichend stond hij op het podium, en hij blies kusjes naar de camera. Duizenden meisjes werden die avond verliefd op Harry, maar Marietje niet.

Marietje keek niet naar de uitzending, want ze lag te rotzooien met Thomas op een klein eilandje bij Sneek. Het resultaat was een bevruchte eicel en een spoedig uitgesproken trouwwens.

Harry deed de daaropvolgende negen jaar zo vaak mogelijk mee, het onderdeel maakte niet uit, en werd de meest succesvolle deelnemer ooit in de geschiedenis van Ter Land, Ter Zee en In De Lucht. En in elke uitzending deed hij z’n kushandjes naar de camera. Hij ontving honderden liefdesbrieven, werd op straat herkend en moest dagelijks met meisjes op de foto.

Exact tien jaar na dato kwam Fiets ‘m ‘r In weer naar Harlingen. En Harry was er weer bij. Op het podium maakte hij wat grapjes met de presentator waar hij regelmatig mee in een bar was beland en stapte op zijn fiets, de Marietje II. Toen zag hij haar staan. Marietje had een jochie van een jaar of acht aan haar hand. Hij glimlachte en even dacht hij dat hij haar ook zag lachen. Al het geluid stierf weg, de afstand tussen hen verdween en Harry hoorde haar woorden terwijl hij haar lippen zag bewegen. Hij heet Harry. Ze staarden nog even naar elkaar, totdat Harry zijn blik lostrok en naar het jochie keek. Hij zag zichzelf. Hij knikte, slikte, stapte op z’n fiets, luisterde naar het startschot, schoot van de baan af en brak z’n nek.

Standaard