Dwergwerpen

Ondergang van een sterke man

Exact dertien jaar geleden werd Rudi officieel de sterkste man van Nederland. In een zinderende finale versloeg hij Marco Meijer, De Twentse Beer, met 8-7. Het vijftiende en laatste onderdeel dwergwerpen was nooit helemaal zijn ding geweest, maar op die mooie middag in april lukte alles. Met een ongehoorde uithaal smeet hij zijn laatste dwerg net voorbij die van Marco. Het publiek werd wild, Rudi ging los. Hij was de sterkste man van Nederland, hij werd een ster.

Exact twaalf jaar geleden was Rudi sterkste man van Nederland af. Bij een 7-7 stand was het tijd voor het dwergwerpen. Rudi kreeg zijn drie dwergen niet eens voorbij de opwarmdwerg van Marco.

Drie maanden daarna zette Bisonkit de sponsoring stop. Ze zeiden tegen Rudi dat de door hem uitgesproken slogan “Zo sterk, dat krijg ík zelfs niet los” zijn tijd had gehad. Nu hij z’n titel had verloren was hij ook z’n geloofwaardigheid kwijt. Iedereen kon wel zeggen dat hij Bisonkit niet loskreeg, maar dan was de lol er gauw af, dat begreep Rudi toch vast ook wel. In augustus van dat jaar zag Rudi een poster van Marco naast een badkamerwandje en de tekst ‘Nieuwe Bisonkit Power – nu nog sterker!’

Ook de verkoop van z’n biografie Razende Rudi viel tegen. Al was dat volgens de uitgever volledig te wijten aan de matige recensie in het NRC (** “Eigenlijk is alleen het eerste hoofdstuk waarin Rudi opgroeit de moeite waard.”) en Rudi’s eigen teleurstellende optreden bij RTL Boulevard, waar hij in de studio de dwerg nog geen twee meter ver wist te werpen. Rudi vond dat hij die situatie met het excuus dat de studiolichten hem verblindden nog prima had gered, en dat was de uitgever wel met hem eens, maar z’n boek ging er helaas niet beter van verkopen. Marco’s biografie, Twentse Dommekracht, ging als een speer, waarop hij werd uitgenodigd bij DWDD en een dwerg de studio uitsmeet.

En zoals dat zo vaak gaat met grote sportsterren, raakte ook bij Rudi het geld na een tijdje op. Na maanden vergeefs aankloppen bij diverse instanties, bedrijven, verre vrienden en zelfs het Leger des Heils, belandde Rudi uiteindelijk als uitsmijter bij café Het Knippertje. Van dinsdag tot zaterdag stond hij bij de deur en controleerde identiteitsbewijzen, liet oogluikend blonde meisjes van 15 toe en weigerde allochtone jongens, hoe oud ze ook waren.

Toen op een dag een redacteur van SBS 6 belde met de vraag of hij wilde meewerken aan een nieuwe Sterren Springen, hoefde Rudi niet lang na te denken. Twee weken later stond hij in de studio. Hij werd geschminkt, kreeg een glanzend, strak pakje aan en een beetje zwarte haarspray om z’n kalende hoofd wat te camoufleren. Pas toen zag hij De Twentse Beer. Hij liep voorbij in hetzelfde pak als Rudi. Op z’n rug stond groot ‘Sterren Werpen’. Rudi draaide z’n hoofd in een poging om z’n eigen rug te zien en zag even verderop een in cape en helm gehulde Roel van Velzen.

Standaard