Sinterklaas

Brullen

Niet iedereen kon een witte baard zo sexy dragen als Hendrik. Hij keek zich zelf nog eens aan in de spiegel en streek met zijn rechterhand door het nephaar.

Een lachje, een knipoog en de gedachte dat Monique hem eens zo moest zien. Wie dacht er nu alleen maar aan zichzelf?
Maar Monique was deze donderdagochtend niet in sporthal De Inzet waar vierhonderd kinderen uit de omgeving waren verzameld om de verjaardag van Sinterklaas te vieren. Sterker nog, Hendrik had geen flauw idee waar zijn vrouw op dit moment uithing. En kon het hem iets schelen? Hij dacht van niet.
‘Sinterklaasje, bent u er klaar voor? We hebben een beetje haast, we moeten immers vanavond nog de daken op met de cadeautjes voor al die lieve kindertjes!’ zei een zwart geschminkt hoofd om de hoek van de kleedkamer.
‘Alsjeblieft Martijn, doe even normaal, idioot,’ zei Hendrik via de spiegel. ‘Ik vind het best om voor die kinderen Sinterklaas te spelen, maar als ik ergens een bloedhekel aan heb, dan is het wel aan dat amateurtoneel van volwassenen achter de schermen. Moet ik je dat nou elk jaar vertellen? Is het zo lastig om dat eens in die belachelijk grote oren van je te knopen?’
Even keken de twee verklede mannen elkaar via de spiegel in stilte aan. In de verte hoorden ze enthousiaste kinderstemmetjes een Sinterklaaslied zingen. Of zingen, het was meer brullen. Misschien moest hij daar straks wat van zeggen. Weten jullie wel dat Sinterklaas een hekel aan brullende kinderen heeft? En Sinterklaas niet alleen, ook jullie pappa’s en mamma’s worden er erg verdrietig van.
‘Wat ben je toch een vreselijk zelfingenomen lul,’ zei Martijn en hij verdween naar de hal.
Hendrik gnuifde en streek nog eens door zijn witte baard. Het is waar wat ze zeggen, dacht hij, mannen worden inderdaad mooi oud. Nu was hij altijd al een knappe man geweest, maar het was zeker fijn om te kunnen constateren dat hij er in ieder geval niet lelijker op werd nu hij de veertig was gepasseerd. Vrouwen daarentegen, die worden er niet bepaald knapper op naarmate de tijd verstrijkt. Dat is de natuur, wist hij. Als ze eenmaal hebben gebaard, is het niet meer nodig om aantrekkelijk voor het andere geslacht te zijn. Er is voortgeplant, het voortbestaan is gered.
Hij gaf zichzelf nog een knipoog en draaide zich weer om. Van de tafel pakte hij de mijter en zette ‘m op z’n hoofd. Met zijn rechterhand zocht hij in zijn tabberd naar zijn iPhone. Even een fotootje maken, voor Annemiek. De begeleidende tekst voor in het WhatsApp-berichtje had hij vanochtend al in zijn Audi A6 bedacht: Omdat je gisteravond zei dat je een zwak hebt voor mannen in pak. Succes met je tentamen vandaag.

Standaard