Verrassing

Kinderachtig

“Goedemorgen jongens en meisjes van groep zes. Vandaag gaan we het kringgesprek een beetje anders beginnen, vandaag mag juf Paula als eerste.

Ja, Sem, ik weet dat jij eigenlijk zou mogen beginnen, maar je kan nu eenmaal niet altijd je zin krijgen. Als iedereen maar zijn zin zou krijgen, zou juf Paula nu niet hier met jullie zitten, maar lekker in..?

…Parijs, ja, heel goed, Anna! Juf Paula zou met haar vriend naar Parijs gaan om te vieren dat juf Paula één jaar een relatie heeft. Of nou ja, verleden tijd van heeft, jongens?

Had, inderdaad! Want juf Paula had een relatie, verleden tijd, omdat meneer besloot dat het een goed idee was om een affai..?

Affaire, helemaal goed, Margo! Een affaire te beginnen met zijn secre…?

Secretaresse, goed zo, Lisa. Een affaire met zijn secretaresse dus. Meneer was als kers op de taart ook nog eens vergeten dat juf Paula langs zou komen, dus toen juf Paula zijn woonkamer binnen stapte, zat dat loe…?

Loeder, goed zo, Mila. Zat dat loeder inderdaad als verrassing op de bank.

Wat zeg je, Julia? Klinkt juf Paula verbitterd? Vind jij dat ook, Fenna? Nou ja zeg, juf Paula is helemaal niet verbitterd! En dat terwijl juf Paula daar alle reden toe heeft hoor, daar niet van. Juf Paula heeft alles gegeven aan hem, tijd, liefde, aandacht, noem maar op. Juf Paula stond altijd voor hem klaar, zelfs als hij dacht dat hij daar geen zin in had, maar ja, juf Paula wist dan wel dat hij eigenlijk gewoon een spelletje speelde. Ja, goed, juf Paula heeft wel een paar keer voor een dichte deur gestaan, terwijl hij overduidelijk gewoon op de bank zat, maar ja, dat soort dingen doen volwassenen nou eenmaal. Ach, daar weten jullie natuurlijk helemaal niks van, jullie zitten in groep zes.

Wat is er, Sem? Wil jij nu vertellen? Maar juf Paula is nog niet klaar, want juf Paula heeft als klap op de vuurpijl er ook nog iets aan overgehouden! Een SOA en waar staat dat voor? Seksueel overdraa…?

Seksueel overdraagbare aandoening, helemaal goed, Stef! Dus nu zit juf Paula niet alleen zonder relatie zo vlak voor de feestdagen, maar ook nog eens met een vervelende stituatie daar beneden. Ja, ha-ha, heel grappig, wat zijn jullie toch verschrikkelijk kinderachtig af en toe.

Wat zeg je, Tess? Maar jullie zijn ook kinderen? He jongens, jullie snappen er ook helemaal niks van. Snapten jullie me maar, dat zou pas een verrassing zijn.”

Door: Sophie van Vrijberghe de Coningh

Standaard