Ikea

Gevonden

We waren hier wel eens eerder geweest. In het begin, uit mijn hoofd een jaar of zes geleden. Ik had geen rijbewijs en een hoofd vol dromen waarmee ik Nederland en later de wereld zou veroveren.

In een keuken die nu onze keuken had kunnen zijn, vertelde ik Evelien over het boek dat ik binnenkort ging schrijven. Het hele plot zat al in mijn hoofd. Het was eigenlijk allen nog maar een kwestie van op de knop drukken. Evelien knikte en ik vertelde meer. Over de personages, over de locaties en over de grappige observaties. Evelien had aandachtig geluisterd en zij wist het zeker: dat boek gaat er komen.

Samen liepen we verder. Door diverse huiskamers die onze huiskamer van nu hadden kunnen zijn. We zaten op banken alsof we die ene film op de niet aangesloten televisie niet wilden missen. We lagen op bedden alsof we moe waren van een lange dag met de kinderen. Aan de keukentafel lazen we elkaar stukjes voor uit de ochtendkrant van twee jaar geleden alsof het brekend wereldnieuws was.

Ik keek naar Evelien hoe ze keukenkastjes op waarde probeerde te schatten door ze een paar keer open en dicht te doen en daar een serieus gezicht bij te trekken. Ik genoot ervan hoe ze een nepboek uit de kast haalde en dan zei dat de film toch beter was. Vanaf mijn plekje op een afzichtelijke rode bank met onhandige kussens waar je nooit op in slaap kan vallen, zelfs niet na de meest vermoeiendste werkdag sinds de invoering van de fulltime baan, bewonderde ik haar vrolijke gezwier langs het aanrecht van weer een keuken.

Op een van de vele eettafels legde Evelien haar twijfels neer en ik probeerde ze weg te vegen met alles wat ik had. Wat doen we hier? Wat is de betekenis van dit alles? Een antwoord had ik niet, maar daar, aan die eikenhouten eettafel die nooit onze eettafel is geworden, zag ik wel meer dan ik ooit had durven dromen. Je ziet niet alleen een film van je leven voorbij komen als je denkt dood te gaan.

Afijn, daar dacht ik dus allemaal aan toen Evelien vanochtend een Bjorn boekenkast in het winkelwagentje probeerde te leggen.

Standaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *