Zwangerschap

Monsters

“Heb je wel eens gezien hoe zo’n monster eruit komt?” Jasmijn steunt op haar ellenbogen en tuurt naar een vrouw die zich met grote moeite en zo voorzichtig mogelijk in het water laat zakken.

Even later drijft ze op haar rug voorbij en steekt er een behoorlijke bobbel boven het water uit. Drie bobbels eigenlijk.
“Een monster?” Eva weet niet zeker of Jasmijn doelt op de baby in de bobbel of op hoe de aanstaande moeder zich over een tijdje weer uit het water zal hijsen.
“Een baby, hoe een baby eruit komt.” Jasmijn heeft een maand geleden een broertje gekregen, een nakomeling, 12 jaar leeftijdsverschil. Ze slaapt al weken slecht door het gekrijs van ‘dat kleine monster’, zoals zij hem noemt.
Eva weet heel goed dat dit een gevoelig onderwerp is en probeert een zo neutraal mogelijk antwoord te geven. “Ik heb wel een keer een filmpje gezien van hoe teckel puppy’s geboren worden.”
“Waarom in godsnaam!?” Het antwoord van Eva was blijkbaar niet neutraal genoeg en jasmijn kijkt haar vol afschuw aan.
“Jasmijn, filmpjes van puppy’s zijn heel rustgevend. Filmpjes van teckels die aan het bevallen zijn ook. Het is zo lief! Geloof me, je wordt er helemaal rustig van. Misschien moet je het eens proberen. Wie weet helpt het.”
“Tegen wat?”
Eva beseft zich een fractie te laat dat het heel moeilijk wordt om zich hier nog uit te redden. “Nou, je snapt toch wel wat ik bedoel?”
“Nee…”
“Je doet de laatste tijd nogal anders.” Eva probeert het zo subtiel mogelijk te brengen. Dat is nodig bij Jasmijn. Dat was al zo voordat die baby er was, maar nu al helemaal. Jasmijn knijpt haar ogen tot kleine speeltjes en Eva weet wat er komen gaat. Ze focust zich op de zon, hoe lekker die voelt op haar huid. Op het spetteren van het water, het klinkt gezellig. Het is de eerste mooie middag in het zwembad. Het zou gezellig moeten zijn. Ze heeft zin in kleffe patatjes met een vleugje chloor.
“Anders!? Alsof jij niet anders zou doen! Nee hoor, jij kijkt gewoon naar filmpjes van teckels die liggen te bevallen.” Jasmijn is veranderd sinds ze heeft gezien hoe zo’n ‘monster’ eruit komt. Ze is nog niet uit getierd. “Die teckels, liggen die ook uren oorverdovend te schreeuwen? Wordt een teckelkut ook aan gort geknipt als het even niet zo lekker past? Heb je énig idee hoe dat eruit ziet?”
Eva vond het vanaf het begin al raar dat de moeder van Jasmijn erop stond dat Jasmijn erbij zou blijven. De hele tijd, van begin tot eind. Jasmijn wilde dat helemaal niet. Ze heeft niks met naakt. En nu is ze veranderd.
“Ik heb alleen maar filmpjes gezien waarbij het perfect paste. Misschien komen er bij teckels wel nooit scharen aan te pas.”
Jasmijn laat zich met een diepe zucht op haar rug vallen en bonkt met haar hoofd op de grond. Net iets te hard, maar daar laat ze niks van merken. Eva negeert het net zo hard en vraagt zich af of de mevrouw in het water wel voorbereid is op aan gort geknipte kutten.

Standaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *