Brieven

Speciaal voor jou

Officieel geloof ik niet in God. In wat voor God dan ook. Er zijn er zo veel. Soms zou ik het wel willen, dat ik geloofde.

Als ik zou geloven zou ik zeker zijn van het idee dat de hemel bestaat en dat jij het daar naar je zin hebt. Op de basisschool hadden ze het altijd over een paleis gemaakt van zonnebloemen, als ze over de hemel praatten. Ik zie geen paleis, geen regenbogen en geen eindeloze weides als ik aan de hemel denk. Als ik aan de hemel denk, denk ik aan jou.

Tot vier maanden geleden heb ik altijd het geluk en de luxe gehad niet te weten wat het is om iemand écht te missen. Tot vier maanden geleden wist ik niet hoe het was om in de ochtend al te weten dat iemand er die avond niet meer zou zijn. Ik wist nog niet hoe het was om de uren af te tellen. De hele dag heb ik om je heen gehangen en maakte ik foto’s van kleine details die ik niet wilde vergeten. Nog nooit ben ik zou geschrokken van het geluid van een naderende auto. Ze was een half uur en te vroeg, en een uur later was het over. 17:32.

De volgende dag voelde het alsof je uit logeren was. Al je spullen lagen nog steeds her en der verspreid door het huis, alsof je elk moment weer binnen zou waggelen. Laatst vond ik een tennisbal van je onder de bank. Ik heb hem laten liggen.

Je tuigje hangt er nog steeds. Net zoals je winterdekje. Soms begraaf ik mijn neus er in en probeer ik je te ruiken. Je geur is vervlogen. Het is pas vier maanden geleden maar ik ben vergeten hoe je rook en dat maakt me aan het huilen. Je brokjes staan nog steeds in de onderste la. Als ik met de bus schud tikken ze tegen het glas en is het net alsof jij er nog bent.

Lieve Roeschka, het is precies vier maanden geleden. Dit is de tweede keer dat ik over je schrijf en de kans dat jij de beroemdste teckel van Het Schrijversgenootschap wordt is aanzienlijk groot. Ik weet niet of er een hemel is. Maar ik hoop dat je er nog bent. Dat je bij me zit als ik geniet van de eerste voorjaarszon en dat je onder mijn stoel ligt tijdens het avondeten.

Standaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *