Geboortekaartjes

Geboortekaartje

Het ‘huis van muis’ heb ik geannuleerd hoor, zei Fraulein tegen Herr Ausfahrt die net van het toilet terugkwam. Dochters Poes en Egel van 4 mocht zelf een pannenkoek uitkiezen. Sinds Fraulein het boek ‘De Voedselzandloper’ heeft gelezen gaat het gezin gebukt onder een straf voedsel regime.

Door Pieter Boogaard

Herr durfde geen warme choco met slagroom te bestellen. Een kannetje verse gemberthee met agavesiroop moest gedeeld worden. Je moet een oude boom niet verplanten mompelde Herr Ausfahrt. Al dacht Fraulein er anders over toen ze de jaarringen rond zijn middel telde. Gelukkig waren er de afgelopen dagen nog een paar nazomer zonnestralen wat het allemaal draaglijker maakte. Het was waarschijnlijk een van de laatste keren dat de Ausfahrtjes met z’n vieren op stap waren. Fraulein stond op het punt te bevallen.

Een huisvriend studeerde aan de kunstacademie en had aangeboden een geboortekaartje te ontwerpen. Herr had moeite om hier nee tegen te zeggen en nam de moeite om de plannen aan te horen. Op de kamer, wat ook als atelierruimte werd gebruikt, stond een lavalamp en de soundtrack van Trainspotting op repeat. Hij opteerde het allesomvattende geluid van de zee te vangen en er een audiokaart van te maken. Het zou de nieuwsgierigheid moeten wekken om contact op te nemen met de nieuwbakken ouders. ‘I will hipster it up’ had hij Herr nog toevertrouwd.

Herr Ausfahrt had bij de laatste controle in het ziekenhuis diverse geboortekaarten zien hangen op het daarvoor bestemde prikbord. Er waren diverse categorieën te onderscheiden. Met broertjes en zusjes er zoetsappig op, als een veredelde kerstkaart; een foto van de pasgeborene; en die van het familielid of huisvriend die creatief denkt te zijn. De laatste valt ook wel onder de noemer ‘rotondekunst’. Fraulein lag inmiddels in de steigers voor de controle. Herr werd er fijntjes op gewezen door de gynaecoloog niet recht voor het bed te staan, maar iets meer aan de zijkant plaatst te nemen. Gezien de manoeuvres was Herr de arts erkentelijk. Zelfs na de geboortesvan dochters Poes en Egel blijft een dergelijke situatie onwennig. Vlak voor de geboorte van Poes was Herr dermate gespannen dat hij bij de bouwmarkt de eendenbek en de zwanenhals door elkaar haalde.

Enkele dagen later stond een stel elkaar innig te zoenen bij de parkeerautomaat van het ziekenhuis. Dat wil zeggen, hij wilde aandacht en zij gaf het hem. Dat het regende deerde ze niet. Dat Herr Ausfahrt und Fraulein met gebroken vliezen achter ze stond te wachten evenmin. Fraulein und Herr zijn niet zo klef. Het is niet dat ze bij binnenkomst elkaar een boks geven ter begroeting, maar een hartstochtelijke zoen evenmin. De bevalling zelf was zonder enige complicaties verlopen, al waren een paar hechtingen in Fraulein’s ‘oei’ onvermijdelijk. Corneel heette de jongste Ausfahrt, vernoemd naar de dichter Cornelis Vaandrager. De huisvriend had inmiddels een prachtige kaart ontworpen. De kracht zat ‘m in al zijn eenvoud en op de voorkant stond een citaat van C.B. Vaandrager.

‘De uitgang heeft vertrouwde afmetingen’.

Meer verhalen over o.a. de familie Ausfahrt zijn te lezen op www.ausfahrtnieuwegein.wordpress.com

Standaard