Geboortekaartjes

Onderdruk

Op kraamvisite, bij het bewonderen van weer een nieuw neefje, vertelde mijn moeder dat er destijds veel mis was gegaan met de geboortekaartjes waarop mijn entree in de wereld werd aangekondigd. Niet alleen waren ze te laat besteld, ook was de beoogde leverancier ondertussen failliet gegaan.

Er was paniek en haastig was mijn vader op zoek gegaan naar een oplossing. Natuurlijk kwam alles goed, maar voor veel verre familieleden en kennissen was mijn bestaan pas een feit na een maand of drie. Psychologie van de koude grond: Misschien dat ik daarom altijd het gevoel heb dat ik met alles achter op schema loop en daarom het alleen maar drukker krijg om datzelfde alles rond te kunnen blijven breien.

Ga gewoon op vakantie, zeggen vrienden. Boek drie weken en vlieg even lekker weg van alles. Laat de boel de boel.
Gasten, dat is te simpel. Dat verreist een gekmakende planning waar ik nu al van in de stress schiet. Dat kan mijn hart niet aan.
U zegt: Geen paniek, niemand is onmisbaar. Weliswaar rijmt dat niet, het is wel een waarheid als een tiet. Ik ben zeker te vervangen. Het is al zo vaak gebeurd. “Voor jou tien anderen.” En juist daarom moet je er bij blijven.

Ik las laatst, in mijn spaarzame vrije tijd: “Wat is erger: een leven leiden dat zo vervelend is dat je al heel gauw opgetogen over iets bent, of een leven zo vol prikkels dat je je heel gauw verveelt?” Hoewel ik ooit bewust voor optie 2 heb gekozen, klinkt 1 inmiddels ook wel aanlokkelijk. Maar is dat een leven lang vol te houden? Je komt er niet uit. Maar het blijft een goede vraag, eentje van alle tijden. It’s better to burn out than to fade away, zong Neil Young in de 70s. Jaren later dook die zin op in de afscheidsbrief van Kurt Cobain.

Afijn. Ik zie maar één oplossing. Een kans op bevrijding. Een kans op rust.
En het is heel simpel: ontvoer mij. Iemand, overval me, neem me mee (bij voorkeur naar een land met een middellands zeeklimaat), zeg me dat vrijwel alles waar ik me zorgen over maak helemaal niet belangrijk is en druk me op het hart dat alles goed komt.

Voor meer informatie kunt u mij op werkdagen van 08.00 tot 23.00 uur bereiken op het bekende nummer.

Standaard