Orchideeën

Een slecht orchidee

We zijn onderweg naar het tuincentrum want het is zaterdag. Het is onderhand een soort van traditie geworden, nu ik er over nadenk. Marga rijdt, ook dat is elke week hetzelfde. Ik zeg waar we linksaf moeten, maar weet dat het natuurlijk niet echt nodig is. Het is een spel waar ik door de jaren heen net zo opgesteld ben geraakt als op Marga.

‘Ik wil eigenlijk een lading orchideeën kopen,’ zeg ik als we de Burgemeester Emmenslaan inslaan. ‘Die mis ik nog.’
Marga knikt zonder haar blik van de weg te houden. Ze is een geconcentreerde autorijder met ruim twintig schadevrije jaren. Omdat onze verzekeringspremie zo laag is, houden we genoeg geld over om elke zaterdag bij Tuincentrum Zwinkels een winkelwagentje vol te laden met exotische en minder exotische planten. Dat hebben we goed voor elkaar, al zeg ik het zelf en dat doe ik maar even voor het gemak.
‘De wortels van orchideeën hebben veel lucht nodig,’ zeg ik. ‘Niet verwonderlijk als je weet dat ze in de natuur niet in de grond groeien, maar in bomen.’
‘In bomen, ja?’ vraagt Marga en ze haalt een 45 kilometer auto’tje in. Ik herken de bestuurder niet, maar zwaai toch. Van een beetje beleefdheid is nog nooit iemand minder geworden.
‘Orchideeën hebben als kamerplant het liefst een licht maar niet te zonnig plekje,’ vertel ik. ‘Een vensterbank bij een raam op het oosten is daarom ideaal, Marga.’
‘Dat komt goed uit,’ zegt ze. ‘Die hebben we en daar staat nog niks op.’
‘Precies, dat dacht ik gisteren ook.’
Marga draait de auto de laatste rotonde voor de eindbestemming op en zegt dan: ‘Ik wist eigenlijk niet dat jij zo in to orchideeën was. Hoe weet je dit allemaal, Gerrit?’
‘O, ik heb gistermiddag een klein beetje lopen struinen op de website van Zwinkels. Wist jij trouwens dat orchideeën erg kritisch zijn op het gietwater en dat kalkrijk water uit den boze is?’
‘Kritisch op het gietwater?’ herhaalt Marga. ‘Kalkrijk water uit den boze? Ik weet niet of ik zit te wachten op een zeurende plant, Gerrit. Ik word soms al gek van jou met je eeuwige gedrentel door het huis en het opsommen van nutteloze feitjes.’
‘Pas op voor die vrachtwagen, daar wil je niet tegen aanrijden.’
‘Gezien.’
‘Nee, bij voorkeur moet je regenwater gebruiken of drinkwater ontharden door het te koken en af te laten koelen. En het moet áltijd op kamertemperatuur zijn, Marga. Altijd, elke watergeefbeurt dus.’
‘Ik ga eerlijk zijn, Gerrit: ik vind het nogal wat.’
‘Ja, nu ik ’t zo allemaal achter elkaar hoor, ik eigenlijk ook wel. Laten we straks maar voor een andere plant gaan. Eentje zonder zwaar eisenpakket.’
‘Hier links toch?’ vraagt Marga en ik knik. Wat zijn we toch een goed team.

Standaard