Cabaret

Verbazing

Regelmatig keek hij even opzij om te zien of zij het ook leuk vond. Dat was belangrijk voor hem, alleen lachen had hij al zo vaak gedaan.

Men zegt weleens dat wanneer mannen claimen van vrouwen te houden die humor hebben, ze eigenlijk bedoelen dat ze vooral een vrouw willen die om hun grapjes lacht. O schat, jij bent zo lollig – dat idee. Er zal een kern van waarheid in zitten, maar hij wou meer. Ze moet zelf ook een grapje kunnen maken. Hem kunnen verbazen zodat-ie hikkend van de lach vraagt hoe ze er op kwam. Het moet een wisselwerking zijn. Een team wellicht. Een eerder vriendinnetje had hem, nadat het een tijdje uit was, vertelt dat ze merkte dat ze nadien minder gevat uit de hoek kwam. “Jij maakte mij grappig,” zei ze en hij het had zowel een soort van een compliment gevonden als een rare opmerking. Wat dat betreft had ze hem weer verbaasd.

Maar goed, nu zat hij met een andere haar in een klein theater en zij lachte net als hij om de grappen van de man op het kleine podium. Grappen die een hoog tempo op ze af kwamen. Veelal flauw, maar omdat ze in grote getale werden afgevuurd kon je ze niet meer ontwijken. Wou hij ook niet. Daar kwamen de tranen, de pijn in de buik en het zachtjes fluisteren om genade.

Onderwijl nam hij notities in z’n hoofd. Hij hield zowel de cabaretier als haar goed in de gaten. De grappen waar ze het hardst om moest lachen, moest hij onthouden. Niet letterlijk, maar hij wou graag weten welke formule haar het meeste aansprak. Want één ding wist hij zeker na vanavond: haar vaker zien lachen was zijn nieuwe missie. Hopelijk zou ze hem ook verbazen.

Standaard