Verhaal #463 • Afgesproken thema: Nieuwjaarsduik

Doodnormaal gewoon

Teun is er eentje. Niet me er een eentje, zoals zijn moeder altijd zegt als Teun een grapje maakt. Nee, Teun is er eentje van het soort mens dat heel gewoon is.

Teun is gewoon een heel normale man. Niks mis met Teun, geen enkele kronkel te vinden. Goede baan, getrouwd, een hond en elkaar complementerende meubels. Teun draagt normale kleding. Een broek, een overhemd en als het koud is een trui. Iedere dag staat hij om dezelfde tijd op, doet geen gekke dingen en gaat dan naar zijn werk. Daar doet hij gewoon, zoals het hoort, zijn werk. Soms neemt hij een dag vrij, zoals ieder ander werkend mens. Om in huis te klussen of een dagje met zijn vrouw te wandelen. Maar, tussen al deze normaalheden door, is Teun ook een heel irritant stuk mens. Hij doet boter onder zijn pindakaas, maar dat is niet het meest verschrikkelijke wat je over Teun kan zeggen. Hij is zo normaal dat het helemaal niet leuk meer is. Hij is iemand die iets perfect kan uitleggen, in correcte taal, maar je daarmee het bloed onder de nagels vandaan haalt. Teun kan zo normaal om de suiker vragen, dat je het liefst zijn ogen uit zou steken.

Teun houdt van paarden en van Tom Petty ook. Hij heeft alleen geen paard, daar is hij veel te gewoon voor. Teun is ook liefhebber van de Top 2000. Daar luistert hij dan naar, op de radio. Radio 2 is al de zender die hij de hele dag aan heeft staan. ’s Ochtends, als de wekkerradio afgaat. In de auto naar zijn werk, tijdens zijn werk en de rit terug van zijn werk luistert hij naar de Top 2000. Soms kijkt hij op televisie naar de quiz, als hij simpelweg niks anders doodgewoons te doen heeft.

Door zijn doodgewone normaalheid heeft Teun alleen niet door dat zijn vrouw slaapt onder een klamboe van verdriet. Ze neemt hem zijn casualiteit niet per se kwalijk, ze wilde altijd een gewone man met een gewone baan. Ze wordt er nu alleen zo treurig van en het is jammer dat hij dat niet gewoon ziet.

Teun doet aan goede voornemens. Laatst heeft hij ze heel gewoontjes opgeschreven in een zwart notitieboekje van de Hema. Ietsjes gezonder eten, prijkt bovenaan het lijstje. Niet omdat ietsjes gezonder eten de meeste prioriteit geniet, maar omdat dat het eerste is wat hem te binnen schoot. Eronder staat sparen, maar niet waarvoor. Maar waar hij vooral naar streeft is om het komende jaar wat vaker dan de huidige een keer per week te gaan zwemmen. Daarbij staat met niet erg kleine, maar ook geen grote letters één woord geschreven. Het is onderstreept. Teun is namelijk iemand die mee gaat doen aan de Nieuwjaarsduik. Zijn vrouw gaat hoogstwaarschijnlijk niet mee.Wie is Matthijs van Asselt?

Matthijs van Asselt is komiek, held en neus van beroep. Als hij zich niet afvraagt hoeveel vorken er in de wereld zijn, dan berijdt hij wel een groene tractor of geeft hij zomaar grasmaaiers weg via Facebook. Dat absurdisme typeert de schrijver Matthijs van Asselt waarbij niet alles lijkt zoals het is en zeker niet alles is zoals het lijkt en als het wel lijkt zoals het is, dan moet je er vooral niks anders achter zoeken, want het kan niet altijd raak zijn. Desondanks is Matthijs de absolute publiekslieveling van Het Schrijversgenootschap zoals Dirk Kuyt dat ooit bij Liverpool was. (JE / HdK) Volg Matthijs op Twitter →
Standard