Horoscoop

Horoscopen, die zijn pas absurd

Jarenlang heb ik een vriend gehad die een intense haat koesterde jegens horoscopen. Die vriend, laten we hem Adriaan noemen, had zelfs een spandoek waarmee hij elke zondag na Studio Sport door het dorp liep. Veelal zwijgend, want de tekst boven zijn hoofd zei volgens hem alles: “Laat je niet voorliegen door Astrologen!”

Ik zeg nu wel vriend, maar dat was Adriaan niet echt van mij. Kan immers ook niet, schorpioenen en weegschalen gaan nooit goed door één deur, dat weet iedereen. Nee, Adriaan was gewoon mijn buurman, maar om dat nou meteen te gaan roepen is ook weer zoiets. En ik ben trouwens onlangs verhuisd naar de andere kant van het dorp en Adriaan niet, dus buren zijn we ook niet meer. Afijn, het zou dus een boel verwarring hebben geschopt als ik meteen in de eerste alinea, tevens de belangrijkste alinea voor stukjes op het internet, had vermeld dat Adriaan mijn buurman was (en dus niet meer is) en niet mijn vriend. Sowieso heb ik bewust stelselmatig geen vrienden die geboren zijn in het jaar van de Dansende Bever (1969), maar daar loop ik begrijpelijkerwijs niet zo mee te koop.

Maar goed, mijn oude buurman Adriaan had dus een gloeiende hekel aan horoscopen. Nog steeds trouwens, maar sinds ik verhuisd ben is ons contact verwaterd en ben ik iets minder op de hoogte van de huidige situatie omtrent zijn haat. Teleurstellend, maar zo gaan die dingen.

Misschien is het leuk als u weet dat toen Adriaan nog mijn buurman was, hij en ik regelmatig samen naar voetbalwedstrijden keken als onze vrouwen samen op stap gingen. In de kelder heb ik een mooie zithoek gebouwd waar een grote, platte televisie staat en daar hebben we dan ook geregeld een wave gedaan en voor menig goal van Ajax gejuicht. Weliswaar ben ik een geboren Feyenoord-fan, maar dat maakte voor Adriaan en mij niks uit. Het zijn maar voetbalclubs, er zijn belangrijkere zaken in het leven.

Ik vertel dit allemaal omdat ik gisteren Adriaan zag, met z’n spandoek voor de Kruidvat. Dit verbaasde me, want niet alleen was hij een echte Etos-man, het was ook gewoon een zaterdagmiddag en naar mijn weten was er geen uitzending van Studio Sport geweest. Ik maakte een foto voor mijn Twitter-account @lachenomspandoeken en liep toen op mijn oude buurman af.

‘Ha, die Adriaan!’ zei ik opgewekt, maar niet te opgewekt, want het was maar mijn oude buurman en niet een oude vriend die naar de andere kant van de wereld was geëmigreerd zonder ook maar een berichtje voor me achter te laten.
‘Hoi Bas,’ antwoordde hij. ‘Hoe is het?’
‘Prima hoor, z’n gangetje. Nog steeds aan het protesteren dus?’
‘Iemand moet het doen.’
‘Da’s ook weer zo.’
Voor mijn gevoel waren we u wel uitgepraat, want waar moet je het met een oude buurman nog over hebben als alles reeds is gezegd. Je kan wel beginnen over de heg die nog gesnoeid moet worden of de eikenboom die alle zon in de achtertuin opslokt, maar dat zijn meer dingen die je voor de etalage van de Etos bespreekt, niet voor de Kruidvat. Toch had ik nog één belangrijke vraag: ‘Waarom protesteer je eigenlijk vandaag en niet zoals vaker op zondagavond na Studio Sport?’
Adriaan lachte, alsof hij die vraag al had verwacht.
‘Interlandvoetbal,’ zei hij toen.
‘Interlandvoetbal?’ vroeg ik.
‘Ja, interlandvoetbal, er is dus geen reguliere Studio Sport morgen. En dan kan ik net zo goed vandaag protesteren.’
Daar had ik niks tegen in te brengen, dus ik groette Adriaan en zette weer koers richting huis. Het werd al donker en ik moest de kelder nog stofzuigen want niks is vervelender dan met je verre buur in een laag stof te kijken naar de verrichtingen van het Nederlands Elftal.

Standaard