Fobie

Coulrofobie

In een mum van tijd was de woonkamer in het 51e huis aan de Winterkoninkjestraat in Drachten veranderd in een slagveld.

Waar een paar minuten eerder nog vrolijk geschater door de kamer klonk, was het nu het angstige gekrijs van kinderen wat de klok sloeg. In de hoek, naast de nog niet afbetaalde breedbeeldtelevisie, lag een man met verdacht grote schoenen verslagen op de grond. In de keuken stond Sietse Wiersma verdwaasd aan het aanrecht. In z’n rechterhand een papieren zak. Hij voelde zich langzaam weer op aarde terugkomen.
‘Gaat het weer een beetje?’
Geruisloos was Anneke Topstra-De Jong de keuken binnen gelopen. Bezorgd had ze de arm van Sietse Wiersma gepakt en hem in de ogen gekeken.
‘Jongen, wat is er toch met je?’
Even zocht Sietse Wiersma naar woorden. Dat had hij altijd als Anneke Topstra-De Jong met hem probeerde te praten. Ze hadden een ingewikkelde geschiedenis. Toen hij 5 jaar was reed hij eens in een wilde kleuterbui met z’n driewieler door de voortuin van de familie Topstra. Alle tulpen waren op slag total los, zoals bloemisten dat nooit zullen zeggen. In een uitbarsting van woede had Anneke Topstra-De Jong de banden van z’n fietsje lekgeprikt en het fietsvlaggetje geknakt.
‘Nu hangt-ie er net zo bij als mijn tulpen, vervelend rotventje,’ had ze smalend gezegd tijdens het buigproces.
Het Tulpenincident van 1986 was geen goede basis geweest voor een mooie vriendschap. Dat hij negen jaar later op een lusteloze woensdagmiddag geprobeerd had het tuinhuisje van de familie Topstra in brand te steken had hun moeizame relatie eveneens geen positieve impuls gegeven, zoals wijkagent Albert Steensma later ook vertelde in de reconstructie van het inmiddels wegbezuinigde Omrop Fryslân TV-programma Criminele gedachten in Drachten.
Maar nu, jaren later, hadden Anneke Topstra-De Jong en Sietse Wiersma een wapenstilstand gesloten. Als hij samen met z’n twee bloedjes van kinderen bij opa en oma Drachten op bezoek kwam, was het vanuit opvoedkundig oogpunt niet meer zo slim om de botte buurvrouw als een in het leven teleurgestelde bouwvakker de huid vol te schelden.
En tot zijn verbazing waren ze dichter tot elkaar gekomen sinds het Winterkoninkjestraatverdrag van 2007. Het was gebleken dat wanneer hij niet met zijn Peugeot 306 probeerde te fileparkeren tussen het tuinbankje en de grote pot met chrysanten in de voortuin van de familie Topstra, maar gewoon met Anneke Topstra-De Jong een praatje aanknoopte over de immer stijgende prijs van luiers met extra absorberende zones, het oude besje prima te pruimen was.
‘Ik weet het niet,’ zei Sietse Wiersma terwijl hij keek in de ogen van zijn oude buurvrouw.
‘Ineens ging alles op zwart toen die clown van een Bonzo binnenkwam.’

Standaard