Netflix

Beste vrienden

Beste vrienden, dames en heren, jongens en meisjes, exen en vriendinnen,
Fijn dat jullie er allemaal zijn. Vooral Johan, die gelukkig zijn Netflix-account even links heeft kunnen laten liggen om even te kunnen trouwen vandaag [RUIMTE VOOR LACHPAUZE]. Ik bedoel, Breaking Bad had ook zomaar tot Breaking Up kunnen leiden [KORTE LACHPAUZE]. Hij is natuurlijk niet je typische Family Guy. U weet, zij is fan van cabaretier Kees Torn, niet van Californication. [KORTE LACHPAUZE]. Maar goed…

Hij kon dit niet. Alleen het opschrijven van zijn speech deed hem al zoveel pijn, Vincent kon zich niet voorstellen hoe het was hem morgen voor al die mensen ook nog te moeten voorlezen. Hij gunde Johan dit geluk niet. Hij was al jaren verliefd op haar en wist zeker dat hij een betere band met haar had dan Johan.
Even had hij met de gedachte geflirt om een bekentenis te schrijven. Om daar te gaan staan, tegen het eind van het diner. Net na haar vaders toespraak, een klassieke timing. Dan tikken tegen zijn champagneglas. Eerst beginnen aan zijn zogenaamd oprechte speech voor het huwelijkspaar, maar dan de kaartjes met aantekeningen weggooien en recht uit zijn hart vertellen wat hij voelt. En dan zo’n dramatisch effect te sorteren als je in films en televisieseries ziet. Maar hij durfde het niet. Hij kon het zijn beste vriend niet aan doen. Aan de andere kant moest hij wel iets doen. Hij kon niet leven zonder haar. Als ze trouwden, was alles voorbij. Bovendien was hij niet degene die zijn aanstaande verwaarloosde door de hele dag op die aftandse bank kutfilms te liggen kijken. Toegegeven, Vincent lag meestal naast hem op de bank mee te kijken. Maar hij had geen vrouw om te verwaarlozen. Hij deed het om dicht bij haar te kunnen zijn.

Zingen. Hij kon natuurlijk ook gaan zingen. Heb je The Wedding Singer gezien? Adam Sandler is verliefd op toekomstig bruid (gespeeld door Drew Barrymore) en zingt aan boord van een vliegtuig, met de hulp van Billy Idol, een lied voor haar. Een schitterend gebaar, een protestsong tegen hun huwelijk. In films werkt het altijd. Maar ook tegen een lied weerhield hem iets. Bros before hoes spookte geen moment door zijn hoofd, maar hij wist niet of het wel voldoende zou zijn. Of het haar wel zou overtuigen.

Hij schonk zichzelf in. Nee! Kees Torn! Natuurlijk, Kees Torn. Ze had ontzettend hard zitten lachen, toen Netflix afgesloten moest worden omdat zij zo nodig Zomergasten moest zien. Er werd een fragment van hem getoond waarin hij zinnen eindigt met Nederlands-Engels eindrijm. Johan lette niet op, maar ik merkte hoe ze genoot.

En dus schreef Vincent een speech in Kees Torn-vorm. Vlak na het diner en nog voor de openingsdans, tikte hij tegen zijn glas. Hij las van zijn kaartje:

‘Wanneer ik per ongeluk de jonkvrouw naar mijn slot lock,
waar ik me veel minder een sukkel fool,
maar ze ineens gulzig naar de taart cake,
en in mij geïnteresseerd ze niet meer lake.
En dus ik van het leven de zin phrase,
ik alleen de tekst op mijn veter lace,
omdat ik zo verlegen ben en joh, das tie,
maar trouw met mij want ik kook en bak fry.

Ik kan niet geloven dat ik het heb gedaan, did,
denk dat ik nu het liefst ergens in een grote kuil pit,
Ik hoop dat je in mijn testament will,
en ik jouw hart dan nog steeds still.’

De hele zaal hield zijn adem in. Men keek afwisselend van Vincent naar Johan en de vrouw in de bruidsjurk, die aan tafel naast elkaar zaten.

En toen zei ze: ‘Ja. YES! Dit moeten we met een kus uiten. Expres.’

Standaard