Snelwandelen

Technische problemen

Stijf uitverkocht. De zaal zit vol en is ongeduldig. Hij is al een half uur te laat. De huis DJ gooit er nog maar een plaatje in. Hier en daar klinkt boe-geroep. Waar blijft-ie nou?

Tom bestelt nog een biertje en graait in het bakje borrelnootjes. Zijn hand trilt, er moet meer alcohol in. Het mobieltje naast z’n lege glas licht af en toe op. Soms kort, het laatste kwartier steeds langer.

‘Mensen, blijf alstublieft rustig zitten,’ klinkt het door De Kleine Komedie. ‘We ondervinden momenteel technische problemen, vandaar dat we iets later beginnen vanavond. Onze excuses voor het ongemak.’

‘Weet je wat het is,’ zegt Tom en hij neemt een slok van z’n nieuwe biertje.
‘Nou?’ vraagt de barman.
‘Ik doe eigenlijk maar wat. Straks hebben ze door dat ik eigenlijk maar een prutser ben en lachen ze me allemaal uit.’

In de kleedkamer achter het podium loopt de spanning steeds verder op. Manager Paul heeft het niet meer. Hij ijsbeert en schreeuwt. Dit gaat ‘m geld kosten als er niet snel een oplossing komt. Zoveel dingen moeten regelen het afgelopen jaar en dan dit. Artiesten… Ondankbaar tuig is het.

‘Nee joh, jij bent hartstikke grappig,’ antwoordt de barman.
‘Dat zeg je vast tegen alle klanten.’
‘Ja, je hebt gelijk. Nog een biertje?’
‘Alleen als je hebt, hoor. Niet apart voor mij gaan lopen brouwen en gisten.’

Een zenuwachtig klop op de deur.
‘Binnen!’ roept manager Paul hard, wetende dat het niet zijn verloren zoon is want die zou nooit kloppen.
Een verlegen theatermedewerker in de deuropening. ‘Meneer Paul? Hoe lang gaat het nog duren? Mensen worden ongeduldig. Ik werd zonet al aangevallen door een echtpaar dat de oppas tot half twaalf heeft besteld.’
‘Weet ik veel! Zeg maar dat we bijna klaar zijn. Lekker blijven zitten.’

‘Zeg, ben jij niet die ene gast van televisie?’
‘Nee, ik ben z’n saaie neef,’ antwoord Tom geïrriteerd. Fans zijn leuk, maar alleen op Facebook.
‘Hou op met me! Ik zie het wel! Jij bent Tommie Haasjes! Man, jij bent zo grappig. Doe eens een grapje! Kom op, doe eens.’
‘Nee, sorry. Koop anders mijn boek. Er ligt nog een hele stapel bij de AKO.’
‘Maakt ook niet uit, pik. Hier, snel even een fotootje. Wel lachen, hè!’

‘Dames en heren, helaas moeten wij u mededelen dat de voorstelling wegens technische problemen niet doorgaat.’
Boe-geroep stijgt op. Programmaboekjes worden richting het podium gegooid.
‘U kunt uw geld terugvragen via de website, maar liever niet. Onze excuses voor het ongemak.’

‘Ik zag je laatst op televisie met die ene show van je,’ vertelt de fan die inmiddels naast Tom aan de bar is gaan zitten.
‘Ah, was jij dat.’
‘Nog een biertje doen?’ vraagt de barman en Tom knikt.
‘Ik kende die show al want die is van 2012 of zo, maar ik moest toch weer lachen. Dat stukje over André van Duin bij Lingo is hilarisch. Met z’n scheve mond en dan bal 34. Staaaaaahaaat… niét op de kaart! Haha, geweldig.’
‘Dank je. Dat stukje is geschreven door een vriend van me met podiumvrees. Ik zal je complimenten aan hem doorgeven.’
‘Is goed, pik. Weet je trouwens wat ook vet grappig is? Snelwandelaars. Ziet er niet uit, man! Met die korte pasjes en zo. En dat is gewoon een olumpische sport, hė!’
‘Olympische sport.’
‘Ja, dat zeg ik. Bizar.’
‘Je zei olumpisch. Matthijs van Nieuwkerk doet dat ook altijd. Let er maar eens op, bloedirritant.’
‘Maak toch niks uit, man! Anyway, die grap mag je zo van me hebben. Voor je nieuwe show.’
‘Bedankt, maar ik ben met pensioen.’
‘Haha, altijd lachen met jou, ouwe pik! Staaahaaaat… niét op de kaart! Haha, genieten dit.’

Standaard