Verhaal #247 • Afgesproken thema: Grijs

Kruiswoordpuzzels en spruiten

‘Schat?’

Hm?’
‘Degelijk, negen letters. De eerste is een b en de vijfde een e.’
‘Burgerlijk.’
‘Oh ja. Dank je schat.’
‘…’
‘Schat?’
‘Ja?’
‘Zet jij het vuil straks aan de straat?’
‘Als jij Max uit laat.’
‘Ja, dat doe ik. En de klok moet opgedraaid worden. Hij loopt achter.’
‘Joh.’

Ze zwijgen. Een uur lang. Max ligt in zijn mand, Pieternel maakt haar puzzel en drinkt haar thee en Hans leest zijn krant. Alleen het ritselen van het flinterdunne papier verstoort de stilte af en toe. Hans staat op, schenkt een glas spa rood in en gaat weer zitten. Bovenop zijn krant. Het kraakt. Hans zucht en trekt de krant onder zijn billen vandaan.
‘Schat?’
‘Hm?’
‘Grijs, zeven letters. De derde een G en de zesde een U.’
‘Asgrauw.’
‘Oh ja. Dank je schat.’

Vanmorgen zijn ze allebei vroeg naar hun werk vertrokken. Hans naar het administratiekantoor, waar hij de hele dag cijfers heeft ingevoerd. Pieternel heeft producten geprijsd in het magazijn van de plaatselijke drogist. Normaal werkt ze halve dagen, maar omdat ze morgen naar de tandarts moet, heeft ze vandaag de hele dag gewerkt.
‘Schat?’
‘Hm?’
‘Ik stap even over naar een woordzoeker hoor. Ik vind het een moeilijke puzzel.’
‘Is goed schat.’
‘Zal ik dan daarna Max uitlaten?’
‘Ja.’
‘Oké.’

De bruine klok tikt. Hij loopt dan wel achter, maar tikken doet hij. Verder is het stil. Hans heeft zijn krant weggelegd. Alleen de klok tikt. Elke seconde een tik. Dat doet die klok al vijfentwintig jaar. Hij is nog van Hans’ opa geweest. Pieternel bijt even op haar pen en kijkt naar de klok. De slinger moet hoognodig opgepoetst worden.
‘Schat?’
‘Hm?’
‘Wist je dat je het woord ‘meetsysteem’ op twee manieren door kunt strepen in een woordzoeker? Van voor naar achter en van achter naar voor.’
‘Joh.’
‘Hoe heet zo’n woord ook alweer?’
‘Een palindroom.’
‘Oh ja. Dank je schat.’

Toen ze thuis kwamen hadden ze elkaar gedag gekust. Hans had Max uitgelaten terwijl Pieternel de aardappels schilde en de spruitjes schoonmaakte. Toen dat aan de kook was gebracht, had zij de tartaartjes gebakken en Hans de tafel gedekt. Na het eten waste Pieternel de borden en pannen en Hans droogde ze af. Daarna hadden ze samen naar het zes uur journaal gekeken.
‘Schat?’
‘Hm?’
‘Saai, tien letters. De eerste een O en de vijfde een Z.’
‘Ongezellig.’
‘Oh ja. Dank je. Wat weet je dat toch goed.’
‘Joh.’Wie is Linda van Doorn?

Linda is redactrice bij Lef Magazine, dramatisch theaterbeest uit 's-Hertogenbosch en specialist ‘lachen om flauwe grappen’ bij Het Schrijversgenootschap. ‘Ik werk met woorden,’ zei ze op haar sollicitatiegesprek en sindsdien moet ze van ons verplicht tijdens elke redactievergadering de superhandige Schrijversgenootschap-overall™ (met zakken voor alle soorten pennen en notitieblokken!) aan. Linda schrijft sinds februari 2014 voor Het Genootschap en haar indrukwekkende digitale fanschare rept al vanaf het begin van “de beste schrijver op de website”. Daar zijn we dus mooi klaar mee. Drama op de redactie. (JE / HdK) Volg Linda op Twitter →
Standard