Verlegen

De bruine geur van angst

Brullend storten de fans zich op hun bier.

Het is warm, klam en vol in de enorme hal, waar normaal gesproken zaalvoetbaltoernooien worden gehouden. Nu staan er lange, houten tafels en houten krukken en is al het licht uit de zaal onttrokken. Honderden, zo niet duizenden jonge mannen staan en zitten rond de tafels. Grote potten bier, stiften en kartonnen borden erop. Er worden leuzen geschreven, en piemels.

Ronnie kijkt vanachter een scherm op het podium naar de horde bierdrinkers. Z’n linkeroog knipoogt uit zichzelf. Hij kijkt opzij, naar de oche en het dartbord, beiden fel verlicht door een reusachtige spotlight. Ronnie loopt naar het toilet.

“Ronnie! Ronnie!”
Uit één van de toilethokjes klinkt een plons.
“Ah, Ronnie, je moet op man. Barney staat al klaar.”
Nog een plons.
“Kom je? Er staan vijftienhonderd man op je te wachten.”
Een serie plonzen en geklater als een waterval.
“Ik kom eraan”, klinkt er benepen.

“…en vijfvoudig wereldkampioen, én de eerste darter die op het PDC een negen-darter gooide. Het is natuurlijk ónze Barney: Raaayymmoonnddd vaaann Baaarrneeeveeeellldddd!”

Eye of the Tiger blaast uit de torenhoge speakers. De vijftienhonderd dorpsidioten lallen mee wat ze kennen: ‘Dum… Dum dum dum… Dum dum dum… Duummmm…’
Triomfantelijk loopt Raymond van Barneveld het podium op. Armen in de lucht, pijltjes in de enorme knuist gekneld. Aan de zijkant van het podium zingt Ronnie in zijn hoofd verder waar de muziek ophoudt: ‘Rising up, back on the stage. It’s my time, take my chances’.

De podiumspeaker somt de verdiensten van Ronnie op, waaronder het clubkampioenschap van Rijnsweerd. Dit is z’n eerste grote toernooi, en om dan direct tegen Barney te mogen spelen is een droom voor velen. Ronnies knieën knikken.

“Rooonnniiiieeee Biiinsssbeeerrgggeeeeennnn!”

Het publiek joelt, Ronnies liedje wordt ingestart. In een vlaag van verstandsverbijstering had Ronnie ‘Owner Of A Lonely Heart’ van Yes opgegeven. Met zijn rechterarm trillend in de lucht loopt Ronnie het podium op. Owner of a lonely heart. De pijltjes vallen. Ronnie bukt. Owner of a lonely heart. Hij pakt de pijltjes, maar laat bij het optillen weer een pijltje vallen. Much better than a. Met de volle hand probeert hij dat pijltje weer te pakken, maar nu vallen de andere twee pijltjes ook. Owner of a broken heart. Met twee handen lukt het wel. Ronnie staat op en ziet Raymond glimlachend naar hem kijken. Ronnie loopt op hem af, schuift de pijltjes in z’n rechterhand en schudt met z’n linker de uitgestoken rechterhand van Barney.

“Niet zo nerveus joh,” klinkt er in z’n oor, “je hebt toch geen kans. Geniet er maar gewoon van.”

De vijfvoudig wereldkampioen draait zich van Ronnie weg en gooit drie pijlen in de triple twintig. De bruine geur van angst stijgt op uit Ronnies comfortabele trainingsbroek. Er vliegt bier door de zaal.

Standaard