Kater

Kater

‘I can’t get no satisfaction’, klinkt het uit de wekkerradio. Het is best een aardig liedje, zeker in contrast met hoe Bas zich voelt.

Een primitieve woning, een muffe lucht die de kamer heeft gevuld die ochtend en rode schoenen. Een vreemde wekkerradio in de vorm van een kabouter. Over twee uur moet hij werken. En een aardig liedje kan Bas gebruiken, want het zit hem niet mee. Intelligentie is één, doorzettingsvermogen is twee. Dat laatste heeft hij niet en daarom hield hij zijn studie economie na twee jaar voor gezien. Bas wilde reizen, maar had het geld niet om verre landen te bezoeken. Bij de studenten vond hij bovendien weinig aansluiting. Bas was anders. Van Brabant, waar hij opgroeide en studeerde, vertrok hij met zijn ziel onder zijn arm naar Rotterdam. Nu deelt hij een onderkomen met zijn collega.

Bas werkt onregelmatig. Soms een paar weken, soms een paar weken niet. Deze week wel. Aan de kater van Bas ging een avondje flink doorzakken vooraf. Samen met zijn collega. De meeste gelegenheden in Rotterdam kwamen ze niet binnen. Niet netjes genoeg gekleed. Bas heeft lak aan ongeschreven regels, zeker als het om kleding gaat. Zijn jas te groot, zijn rossige haar in de war. Felle kleuren all over.

Een homobar net buiten het centrum liet de twee wel binnen. Dorstig namen ze plaats aan de bar. Zijn collega, een lenige man en een ware waaghals in zijn werk, komt er vaker. Bas niet, maar hij is verslaafd en ongelukkig. Waar hij is interesseert hem niet.

Uren zitten de twee aan de bar. Tot sluitingstijd. Wanneer ze laveloos naar huis lopen bedenkt Bas zich dat hij zijn wekkerradio nog moet zetten. Morgenmiddag moet er weer gewerkt worden. “Allememaggies Adriaantje, dat wordt een zware dag”. Zwalkend lopen de twee naar hun caravan.

Door: Maarten Godschalk

Standaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *