De vrijdagtip

Het Schrijversgenootschap tipt: Shut Up & Write

Een writersblock bestaat niet en inspiratie is nooit op. Schrijven is een kwestie van doen! Nu klinkt dat misschien wel heel simpel, want woorden floepen heus niet vanzelf uit je pen. Er zijn allerlei dingen die je kunt doen om schrijver extra leuk te maken, ook als het lijkt alsof er geen letters, woorden en zinnen meer in je hoofd zitten. Één van die dingen is Shut Up & Write: met een groep van veertien een uur schrijven in stilte.

Initiatiefnemer Jonas studeerde een half jaar in New York en kwam daar voor het eerst in aanraking met het fenomeen ‘Shut Up & Write’. Weer in Nederland besloot hij hier, in Amsterdam om precies te zijn, zelf zulke bijeenkomsten te organiseren.

Het werkt heel simpel: eens in de twee weken komt er een groep van rond de 15 schrijvers bij elkaar die een uur niet praten en wél schrijven. Via de Facebookpagina van Shut Up & Write worden de bijeenkomsten aangekondigd en kun je je inschrijven. Ze vinden plaats in cafés in Amsterdam, zodat na het uur stilte honderduit gepraat kan worden over het geschreven werk.

Eind oktober deden twee leden van het Schrijversgenootschap mee aan zo’n bijeenkomst in café de Jaren. Oordeel? Schrijven in gezelschap maar zonder geklets werkt. En niet alleen voor fictie. Er was een meisje dat een uur lang redactiewerk deed, een ander werkte tijdens de bijeenkomst aan haar scriptie. Het napraten achteraf bewijst dat schrijven helemaal geen eenzame hobby hoeft te zijn.

» Lees meer over dit initiatief op Facebook.

Standaard