De vrijdagtip

Het Schrijversgenootschap tipt: De Jonge Schrijversavond

Ben je een beetje geïnteresseerd in jonge Nederlandse schrijvers en hun werk, en heb je nog geen plannen voor vanavond? Ga dan naar de Jonge Schrijversavond in de Amsterdamse Stadsschouwburg.

Auteurs als Alma Mathijsen, Arie Boomsma en Carlijn Vis lezen voor uit eigen werk en worden geïnterviewd door Maurice Seleky, allemaal voor uw vermaak.

Na de Jonge Schrijversavond volgt het Jonge Schrijversbal. Hier krijg je de kans om de grootheden in levende lijve te ontmoeten, een drankje te drinken en misschien zelfs een dansje te wagen.

Een kaartje kost € 12,-, maar je krijgt korting als je een CJP-pas hebt. Meer informatie vind je hier.

Standaard
De vrijdagtip

Het Schrijversgenootschap tipt: 642 things to write about

Om nog even door te gaan op de tip van vorige week: een writersblock kan dan wel niet bestaan, als er niks meer uit je pen komt kan dat toch wel een beetje naar zijn. Hulpmiddel twee: een boek!

De titel verklapt het eigenlijk al een beetje, in 642 things to write about staan 642 schrijfopdrachten. Kleine opdrachten, grote opdrachten, opdrachten waar je om zal moeten grinniken en opdrachten die voor een bak inspiratie zullen zorgen. Onze favorieten:

  • A houseplant is dying. Tell it why it needs to live.
  • Boxers or briefs? Discuss.
  • Pick a person, then ask yourself: what is the hardest choice this person has ever had to make?
  • Describe one of your bad habits and why you secretly get joy out of it.
  • What is the sound of silence, and when did you last hear it? What was missing?
  • You are a thirteen-year-old. Write a love letter to your boyfriend.

642 things to write about werd in één dag geschreven door 35 schrijvers (San Francisco Writers’ Grotto). De essentie van dit boek is te laten zien dat niet elk goede idee al bezet is en dat er ontelbaar veel dingen zijn om over te schrijven. Opdrachten kunnen letterlijk uitgevoerd worden, of gewoon een hulpmiddel voor een beetje inspiratie zijn.

Standaard
De vrijdagtip

Het Schrijversgenootschap tipt: Shut Up & Write

Een writersblock bestaat niet en inspiratie is nooit op. Schrijven is een kwestie van doen! Nu klinkt dat misschien wel heel simpel, want woorden floepen heus niet vanzelf uit je pen. Er zijn allerlei dingen die je kunt doen om schrijver extra leuk te maken, ook als het lijkt alsof er geen letters, woorden en zinnen meer in je hoofd zitten. Één van die dingen is Shut Up & Write: met een groep van veertien een uur schrijven in stilte.

Initiatiefnemer Jonas studeerde een half jaar in New York en kwam daar voor het eerst in aanraking met het fenomeen ‘Shut Up & Write’. Weer in Nederland besloot hij hier, in Amsterdam om precies te zijn, zelf zulke bijeenkomsten te organiseren.

Het werkt heel simpel: eens in de twee weken komt er een groep van rond de 15 schrijvers bij elkaar die een uur niet praten en wél schrijven. Via de Facebookpagina van Shut Up & Write worden de bijeenkomsten aangekondigd en kun je je inschrijven. Ze vinden plaats in cafés in Amsterdam, zodat na het uur stilte honderduit gepraat kan worden over het geschreven werk.

Eind oktober deden twee leden van het Schrijversgenootschap mee aan zo’n bijeenkomst in café de Jaren. Oordeel? Schrijven in gezelschap maar zonder geklets werkt. En niet alleen voor fictie. Er was een meisje dat een uur lang redactiewerk deed, een ander werkte tijdens de bijeenkomst aan haar scriptie. Het napraten achteraf bewijst dat schrijven helemaal geen eenzame hobby hoeft te zijn.

» Lees meer over dit initiatief op Facebook.

Standaard