Verhaal #405 • Afgesproken thema: Netflix

Het is de waarheid

Er staat een paard in de gang,’ gaf Willem een van de goede antwoorden op de vraag van presentator Robèrt du Brinque, die toch niet gewoon Frans Bakker bleek te heten. Noem een carnavalskraker uit de jaren tachtig en Willem was er als de kippen bij om een hit uit volle borst in je gezicht te blèren en daarna nutteloze feitjes over het nummer te noemen.

Zo wist hij dat tijdens het schrijven van het nummer Overal Lagen Peuken van Lennard Landman ook daadwerkelijk overal peuken lagen in de stal van de boerderij van Lennards schoonouders in Nistelrode. Hoe dan ook was het een ontzettend toevallige bijkomstigheid dat de vraag in het hilarische spelprogramma Maak ’m Vol, waarin het de bedoeling is lijstjes compleet te maken, ‘Noem een carnavalskraker uit de jaren tachtig’ was. Willem was helaas niet de kandidaat, maar zat naast zijn vrouw op de bank. Hij deed zijn handen over elkaar en keek glunderend opzij, rustig heen en weer wiegend om aan te geven dat hij aan het paraderen was met zijn carnavalskrakerkennis. Joalda, zijn vrouw, wilde liever iets anders kijken. Er was namelijk sinds kort iets nieuws, dat had ze op de reclame gezien.

Lang had hun leven alleen bestaan uit liedjes, mode en taal uit de jaren ’80. Iets anders was gewoonweg niet mogelijk in de leefwereld van Willem. En omdat Joalda, invoelend en pedagogisch opgeleid als ze was, het leuk wilde houden voor Willem was ze daar lange tijd in meegegaan. De CD met toppers uit de jaren ’90 die de reclame haar beloofde had daar echter verandering in gebracht. De negentiger jaren boden misschien geen klassiekers als Nederland, Die Heeft Die Bal, maar je had wel We’re Going To Ibiza en de absolute topper Dromen Zijn Bedrog van Marco.
En na achtentwintig jaar huwelijk was Joalda wel eens toe aan iets nieuws.
Met die gedachte, en gemotiveerd door de aanblik van een jonge Borsato, gebeurde het dus dat Joalda de afstandsbediening pakte en de televisie afstemde op NPO 3, of Nederland 3, zoals ze, heel rebels, de zender nog noemde. Enkele BN-ers presenteerden daar De Nineties ReLIVEd en de oude Borsato kwam juist het podium opdraven. Op een groot scherm op de achtergrond werd de clip van Dromen Zijn Bedrog ingestart. Lichtelijk ontstemd keek Willem naar zijn ooit zo mooie vrouw.

‘Wist je,’ begon het vat-der-nutteloze-kennis Willem tegen zijn vrouw, ‘wist je dat Dromen Zijn Bedrog oorspronkelijk een Italiaans liedje is en dat het vertaald is door Leo Driessen?’ Voor dramatisch effect liet hij even een stilte vallen. Uit z’n ooghoeken zag hij dat de zingende pizzabakker uit Alkmaar was begonnen aan een andere klassieker van hem, De Waarheid.
‘Dus?’ vroeg Joalda ongeïnteresseerd.
‘Nou,’ zei Willem, ’die Leo Driessen is dé Leo Driessen van de voetbal. Die commentator. Een voetbalcommentator heeft de grootste hit van Marco Borsato geschreven! Een voetbalcommentator!’
Nu keek Joalda hem aan. Ze haatte voetbal en alles wat er ook maar mee te maken had.
‘O,’ zei ze.
‘Jahaa,’ zei Willem enthousiast knikkend. ‘Jahaa!’
‘Twin Peaks dan maar weer kijken?’
‘Beste serie van de jaren ’80,’ antwoordde Willem en hij reek al naar de afstandsbediening om Netflix aan te zetten. Ze hoorden nog net hoe Marco fluisterde dat het de waarheid was.

Door: Harm-Jan van AsseltWie is gastschrijver?

Dat ben jij! Nou ja, als je een beetje handig met woorden bent. Jouw verhaal ook op de website van Schrijversgenootschap De (Voorheen) Lege Bladzijde? Stuur je beste werk naar info@schrijversgenootschap.nl en laat je lezen!
Standard