Mededeling van Het Genootschap

Tot een andere keer

Dit is geen afscheidsbrief, maar na 1339 dagen, 141 thema’s, 667 verhalen en 363.393 woorden is het mooi geweest. Het Schrijversgenootschap stopt te bestaan. Althans, in de huidige vorm.

We begonnen in oktober 2012 met deze site om onszelf een stok achter de deur te geven. Een verplichting te schrijven, zodat we wel moésten oefenen. En dat is vrij goed gelukt. We hebben in 3 jaar en 7 maanden heel vaak mooie, soms gekke of spannende en zelfs nogal eens ontroerende verhalen geschreven.

En dat deden we bepaald niet alleen. Voor elk thema was er een gastschrijver, die op zijn of haar eigen wijze het thema invulde en ons ook weer wat leerde. Dank jullie wel, gastschrijvers!

Maar nu is het even klaar. We voelen de noodzaak van de stok achter de deur niet meer. We blijven schrijven, maar niet zo frequent en gestructureerd als voorheen. We schrijven namelijk ook aan andere, spannendere en grotere dingen. Wellicht kom je een van ons nog wel eens tegen in een boekwinkel (liever op papier dan fysiek, maar dat is ook prima), op tv, in een krant, of ergens op het internet. We weten het eigenlijk wel zeker.

We zullen niet meer op gezette tijden verhalen plaatsen, maar sporadisch, op willekeurige dagen en tijdstippen. Een stuk minder dan de drie per week die je van ons gewend bent, ook. Het wordt een vrijblijvend gebeuren. Wil je een stuk insturen? Dat kan nog steeds.

Tot slot hopen we dat we jou hebben kunnen vermaken, lieve lezer. Zonder jou zou het toch maar een saaie bedoening zijn geweest. Fijn dat je er was, dat je las, likete, deelde of klaagde. Het was een eer om voor je te schrijven.

En het was gezellig.

Tot ooit!

Het Schrijversgenootschap

Emma Verkuijl
Harm de Kleine
Jan Emmens
Linda van Doorn
Matthijs van Asselt

* klik op de naam voor alle verhalen van de betreffende schrijver

Standaard
HVA schrijfwedstrijd: Walrus

Deze 2 weken verhalen van HVA studenten

In samenwerking met de minor Creatief Schrijven van de Hogeschool van Amsterdam organiseerde Schrijversgenootschap de (Voorheen) Lege Bladzijde (ja, dat is onze volledige naam) voor het derde jaar op rij een heuse schrijfwedstrijd.

De afgelopen weken zijn studenten van deze minor aan de slag geweest met een opdracht die wij voor hen in het leven hebben geroepen. Het idee was simpel: schrijf een kort verhaal binnen het thema ‘Walrus’. Jawel.

De komende twee weken presenteren wij de zes beste verhalen, uitgezocht door de vaste schrijvers van Het Genootschap. Natuurlijk met een klein juryrapportje onder elk winnend verhaal

Kortom: even geen verhalen van de schrijvers waar u zo dol op bent, maar zes ook heel leuke gastschrijvers uit de kweekvijver die de Hogeschool van Amsterdam heet.

Veel plezier de komende dagen en voor de winnaars: gefeliciteerd!

Standaard
HVA schrijfwedstrijd: Beroemd

Deze week vijf verhalen van HVA studenten

In samenwerking met de minor Creatief Schrijven van de Hogeschool van Amsterdam organiseerde Schrijversgenootschap de (Voorheen) Lege Bladzijde een schrijfwedstrijd. De afgelopen weken zijn studenten van deze minor aan de slag geweest met een opdracht die wij voor hen in het leven hebben geroepen. Het idee was simpel: schrijf een kort verhaal binnen het thema ‘beroemd’. Dat is immers wat je wordt, zodra jouw fantastische verhaal bij ons online staat.

Deze week presenteren wij de vijf beste verhalen. Op maandag nummer vijf, op vrijdag de grote winnaar. Wij willen ook weleens een weekje vrij.

En om dan ook écht vrij te hebben, hebben we een speciale jury in het leven geroepen om door de jungle van verhalen te banjeren. (Oké, we hebben de jungle eerst een beetje verkend en met een kapmes wat paden voor ze vrijgemaakt.)

Met ontzettend groot genoegen presenteren wij onze gastjury: Lisanne Mathijssen en Peter Zantingh.

Zij is redactrice bij uitgeverij Prometheus / Bert Bakker en stond onlangs zelfs op Geen Stijl. Hij is ongeveer evenveel webjournalist bij NRC als romanschrijver. Zijn debuutroman Een uur en achttien minuten werd alom geprezen en zijn tweede, getiteld De eerste maandag van de maand, volgt in september.

Kortom: deze week geen verhalen van de schrijvers waar u zo dol op bent, maar vijf ook heel leuke gastschrijvers uit de kweekvijver die de Hogeschool van Amsterdam heet.

Veel plezier deze week en voor de winnaars: gefeliciteerd!

Standaard
Vacature

Gezocht: Schrijver (m/v)

LET OP: DEZE VACATURE IS VERGEVEN.

Schrijversgenootschap De (voorheen) Lege Bladzijde plaatst elke week verhalen rondom een bepaald thema. Met drie schrijvers en een gastschrijver zijn helaas slechts vier van de vijf weekdagen gevuld.

Het Genootschap is daarom op zoek naar een vierde, vaste schrijver.

We zoeken iemand die:

 • vaak en veel schrijft;
 • graag verhalen verzint;
 • spelfouten haat;
 • deadlines accepteert, onthoudt en haalt.

We bieden:

 • een breed en geïnteresseerd publiek, van vrienden tot uitgevers en van fanatieke lezers tot auteurs;
 • een website waar je verhalen geplaatst worden;
 • de kans om jaarlijks 26.000 woorden te schrijven;

Zie jij het zitten om elke week een verhaal van 500 woorden te schrijven? Durf je te stellen dat je geen deadline gaat missen? En kan je gewoon verrekte goed schrijven?

Stuur je motivatie en je beste verhaal naar info@schrijversgenootschap.nl. En als je dan toch zo lekker bezig bent, like ons dan ook even op Facebook.

Kom maar op!

Standaard
De vrijdagtip

Het Schrijversgenootschap tipt: De Jonge Schrijversavond

Ben je een beetje geïnteresseerd in jonge Nederlandse schrijvers en hun werk, en heb je nog geen plannen voor vanavond? Ga dan naar de Jonge Schrijversavond in de Amsterdamse Stadsschouwburg.

Auteurs als Alma Mathijsen, Arie Boomsma en Carlijn Vis lezen voor uit eigen werk en worden geïnterviewd door Maurice Seleky, allemaal voor uw vermaak.

Na de Jonge Schrijversavond volgt het Jonge Schrijversbal. Hier krijg je de kans om de grootheden in levende lijve te ontmoeten, een drankje te drinken en misschien zelfs een dansje te wagen.

Een kaartje kost € 12,-, maar je krijgt korting als je een CJP-pas hebt. Meer informatie vind je hier.

Standaard
De vrijdagtip

Het Schrijversgenootschap tipt: 642 things to write about

Om nog even door te gaan op de tip van vorige week: een writersblock kan dan wel niet bestaan, als er niks meer uit je pen komt kan dat toch wel een beetje naar zijn. Hulpmiddel twee: een boek!

De titel verklapt het eigenlijk al een beetje, in 642 things to write about staan 642 schrijfopdrachten. Kleine opdrachten, grote opdrachten, opdrachten waar je om zal moeten grinniken en opdrachten die voor een bak inspiratie zullen zorgen. Onze favorieten:

 • A houseplant is dying. Tell it why it needs to live.
 • Boxers or briefs? Discuss.
 • Pick a person, then ask yourself: what is the hardest choice this person has ever had to make?
 • Describe one of your bad habits and why you secretly get joy out of it.
 • What is the sound of silence, and when did you last hear it? What was missing?
 • You are a thirteen-year-old. Write a love letter to your boyfriend.

642 things to write about werd in één dag geschreven door 35 schrijvers (San Francisco Writers’ Grotto). De essentie van dit boek is te laten zien dat niet elk goede idee al bezet is en dat er ontelbaar veel dingen zijn om over te schrijven. Opdrachten kunnen letterlijk uitgevoerd worden, of gewoon een hulpmiddel voor een beetje inspiratie zijn.

Standaard
De vrijdagtip

Het Schrijversgenootschap tipt: Shut Up & Write

Een writersblock bestaat niet en inspiratie is nooit op. Schrijven is een kwestie van doen! Nu klinkt dat misschien wel heel simpel, want woorden floepen heus niet vanzelf uit je pen. Er zijn allerlei dingen die je kunt doen om schrijver extra leuk te maken, ook als het lijkt alsof er geen letters, woorden en zinnen meer in je hoofd zitten. Één van die dingen is Shut Up & Write: met een groep van veertien een uur schrijven in stilte.

Initiatiefnemer Jonas studeerde een half jaar in New York en kwam daar voor het eerst in aanraking met het fenomeen ‘Shut Up & Write’. Weer in Nederland besloot hij hier, in Amsterdam om precies te zijn, zelf zulke bijeenkomsten te organiseren.

Het werkt heel simpel: eens in de twee weken komt er een groep van rond de 15 schrijvers bij elkaar die een uur niet praten en wél schrijven. Via de Facebookpagina van Shut Up & Write worden de bijeenkomsten aangekondigd en kun je je inschrijven. Ze vinden plaats in cafés in Amsterdam, zodat na het uur stilte honderduit gepraat kan worden over het geschreven werk.

Eind oktober deden twee leden van het Schrijversgenootschap mee aan zo’n bijeenkomst in café de Jaren. Oordeel? Schrijven in gezelschap maar zonder geklets werkt. En niet alleen voor fictie. Er was een meisje dat een uur lang redactiewerk deed, een ander werkte tijdens de bijeenkomst aan haar scriptie. Het napraten achteraf bewijst dat schrijven helemaal geen eenzame hobby hoeft te zijn.

» Lees meer over dit initiatief op Facebook.

Standaard